*Nettavisen* Nyheter.

Vil vurdere PC-råd

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Helsemyndighetene vurdere å gå ut med anbefalinger om makstid foran skjermen.

Helsemyndighetene deler forskernes bekymring om unges stillesitting og vil nå vurdere å gå ut med anbefalinger om makstid foran skjermen.

- Generelt sett bekymrer vi oss over barn og unges passive livsførsel. Det er en kjempeutfordring, og vi vet at de som sitter mest stille risikerer å pådra seg mange negative helseeffekter både i forhold til motorikk, ledd, muskulatur og rygg, sier statssekretær Ellen B. Pedersen (SV) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mer PC og stillesitting
Vi skrev torsdag at bruken av PC har økt kraftig for barn og unge siden rundt 1990-tallet. Det er en stor norsk undersøkelse som viser dette. Nå sitter de 15-årige guttene i gjennomsnitt 31 timer i uken foran PC, mens jevnaldrende jenter sitter 20 timer i uken.

Sammen med all stillesittingen på skolen betyr dette at de unge sitter mye av oppveksten, påpeker forskere ved Universitetet i Bergen. Dette kan være negativt for de unges motoriske og kroppslige utvikling, advarer de.

Vil vurdere PC-råd
Nå forslår forskerne, med professor Oddrun Samdal i spissen, flere tiltak for å redusere tidsbruken på PC. Blant annet foreslår de at myndighetene kanskje bør innføre anbefalinger om å begrense barn og unges skjermtid.

Dette vil myndighetene nå se nærmere på, ifølge Pedersen.

- Vi har jo allerede anbefalinger om fysisk aktivitet, og anbefalinger om skjermtid synes jeg også er en god idé. Jeg vil derfor sende dette videre inn i mitt departement og få vurdert om det er noe å jobbe videre med, eventuelt i samarbeid med Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet, sier Pedersen til ANB.

Daglig fysisk aktivitet
Forskerne foreslår også en time daglig fysisk aktivitet i ungdomsskolen.

- Det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for timeplanleggingen, men vi vet at det er en stor utfordring å få timeplaner til å gå opp, fordi det er store krav til undervisningen på mange områder, sier Pedersen.

Hun viser til at det allerede er innført to timer ekstra fysisk aktivitet i uken i grunnskolen, i tillegg til flere andre tiltak for å få opp aktivitetsnivået blant ungdom i forbindelse med handlingsplanen for fysisk aktivitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag