*Nettavisen* Nyheter.

Viljar (21) går rett i panikk­modus ved lyden av fyrverkeri

BØNN: Terroroffer Viljar Hanssen (21) ber instendig om at folk lar fyrverkeriet ligge fram til nyttårsaften. Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

«Fyrverkeri skremmer ikke bare gamle hunder, men gamle terrorofre også. Tiden fryser hver gang. Vær så snill og vent til nyttårsaften!»

29.12.15 22:42

(Nordlys): Ordene tilhører Viljar Hanssen (21) fra Tromsø og ble publisert i form av en Twitter-melding tirsdag ettermiddag.

- Går rett i panikkmodus

Hanssen var en av dem som overlevde massakren på Utøya. Mot alle odds. Han ble skutt fem ganger - i høyrearmen, venstre skulder, venstre hånd, venstre lår og i hodet, slik at han ble blind på det ene øyet.

Tirsdag formiddag bråvåknet han til det som for han og andre terrorofre høres ut som skudd. I realiteten var det noen som var vel tidlig ute med å sende opp fyrverkeri.

- Det ligger i blodet. Jeg går rett i panikkmodus, og bruker de neste timene på å roe meg ned igjen, forteller den tidligere AUF-eren.

Gjemmer seg i kjelleren

Selve nyttårsaften har han funnet metoder for å takle.

- Jeg tvinger meg gjennom dagen sammen med gode venner. Rundt midnatt går jeg i kjelleren og hører på høy musikk, forteller Hanssen.

Det er det uforutsette fyrverkeriet som er problemet for Hanssen og andre med lignende opplevelser i bagasjen.

- Selv på nyttårsaften er forferdelig, men det er én dag og man vet hva som kommer. Det er mye verre med det uforutsette, sier Hanssen.


Advarer vennene

Dette er noe Hanssen diskuterer med sine nærmeste venner som han var sammen med på Utøya.

- Vi pleier å gi hverandre en heads up når vi vet at det skal sendes opp fyrverkeri utenom nyttårsaften, forteller han.

Han ønsker debatt om bruk av fyrverkeri utenom nyttårsaften.

- Dette skjer hvert eneste år, og mange tenker seg nok ikke om. Men alle som har hund kjenner problemet, vi som har opplevd terror også, sier Viljar Hanssen, som i dag er student i Tromsø, fortsatt medlem i Arbeiderpartiet, men ikke aktiv som politiker.

Les flere saker fra Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.