RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Marius Løken som ble knivstukket og Line Sørenmo som var kjæreste med drepte Andreas Nilstad er tilstede i rettssal 250 i Oslo tingrett sammen med Nilstads foreldre Geir Ole og Astrid Nilstad før rettssaken mot mannen som står tiltalt i såkalte "Halloween-drapet" på Bislett i Oslo natt til 30. oktober 2011.
Marius Løken som ble knivstukket og Line Sørenmo som var kjæreste med drepte Andreas Nilstad er tilstede i rettssal 250 i Oslo tingrett sammen med Nilstads foreldre Geir Ole og Astrid Nilstad før rettssaken mot mannen som står tiltalt i såkalte "Halloween-drapet" på Bislett i Oslo natt til 30. oktober 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Ville dø og gjenfødes som Jesus

Sist oppdatert:
Den 23 år gamle drapsmannen i Halloween-saken erkjenner å ha drept, men nekter straffeskyld.

Oslo (NTB): - Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, sa den 23 år gamle drapstiltalte mannen da straffesaken mot ham begynte mandag.

23-åringen innrømmer at han stakk i hjel barndomskameraten Andreas Nilstad på Bislett i Oslo natt til 30. oktober 2011 og at han knivstakk Marius Løken. En tredje kamerat som var i leiligheten ble også forsøkt knivstukket, men han slapp unna uten fysiske skader.

Tiltalte har i avhør erkjent drapet, men ikke straffskyld. Han sier han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, en konklusjon tre av fire sakkyndige som har vurdert ham, også har kommet fram til. En av de sakkyndige mener 23-åringen var strafferettslig tilregnelig.

Leste bibelen i rus
I sitt innledningsforedrag fortalte aktor Carl Graff Hartmann at 23-åringen hadde fortalt politiet hvordan han ikke klarte å sove den aktuelle natten. Påvirket av alkohol og marihuana satte hans seg ned og leste bibelen. Det var gjennom denne lesingen han fikk det for seg at han skulle drepe.

- Han har forklart at han forsøkte å finne roen ved å lese i bibelen. Han opplevde at han var alle mennesker i verden og måtte fødes på nytt for å bli nåtidens Jesus. Han håpet å kunne ta med seg Marius og Andreas. Deretter skulle han ta sitt eget liv, opplyste statsadvokat Carl Graff Hartmann, skriver VG.

- Spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet eller ikke tilregnelighet blir det sentrale punktet i denne saken, sa forsvarer Harald Stabell til NTB like før Oslo tingrett ble satt mandag morgen. Stabell har varslet at legen som har behandlet den tiltalte 23-åringen på Dikemarks sikkerhetsavdeling, vil bli stevnet som vitne.

Mange knivstikk
Det var et blodig og bestialsk drama som utspant seg i en leilighet på Bislett i Oslo i fjor.

To kamerater hadde gått og lagt seg etter en bytur natt til søndag i halloween-helgen, da den nå drapstiltalte barndomsvennen deres kom inn. Andreas Nilstad (22) ble stukket en rekke ganger i hodet, brystet og ryggen med kniv. Nilstad døde kort tid etter av forblødning.

Den andre kameraten på soverommet, Marius Løken (22), forsøkte å rømme ut av leiligheten med drapsmannen i hælene. Men i oppgangen i bygården ble også han knivstukket en rekke ganger i hodet, halsen og ryggen. Med store blødninger greide han å ta seg ut på gata og kom seg inn i en drosje, noe som reddet livet hans. Ifølge tiltalen ville han ha dødd etter kort tid dersom han ikke umiddelbart hadde fått medisinsk behandling ved Oslo universitetssykehus.

Forskanset seg
Drapsmannen forskanset seg i bygården før han ble pågrepet. Kniven ble funnet i en blomsterkrukke. Med sitt eget blod hadde han skrevet «Gud» i inngangspartiet. 23-åringen har erkjent at det var han som knivstakk kameraten til døde, men mener altså selv han var psykotisk da det skjedde.

De to rettspsykiatrisk sakkyndige som opprinnelig ble oppnevnt av retten, kom først til at han var tilregnelig, men snudde i sin oppfatning og mente at 23-åringen var psykotisk.

Tingretten ba så om to nye sakkyndige. De falt ned på hver sin konklusjon. I tiltalen tar påtalemyndigheten høyde for at aktor vil legge ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern dersom retten skulle komme fram til at den tiltalte var psykotisk. (©NTB)

23-åringen mener han ikke kan straffes for drapet fordi det ble gjennomført i psykose. Oslo tingrett skal nå avgjøre om mannen var tilregnelig eller om han faktisk var i psykose da han drepte. Hvis han var i psykose så kan han likevel bli dømt for drapet. Hvis retten kommer til at psykosen var selvforskyldt gjennom inntak av rusmidler så vil han kunne dømmes selv om han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere