RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Montasje/Crestock)

Ville du betalt 150.000 for dette?

Sist oppdatert:
Tilbudet av enkle telefonnummer har eksplodert i det siste.

Å ha et enkelt telefonnummer kan være en stor fordel, spesielt om du har et ønske om at andre skal huske nummeret ditt.

Det er liten tvil om at 400 00 000 (som Nettavisen har skrevet om tidligere) er betydelig enklere å huske enn 497 84 263.

Og fordi det kan være en fordel med enkle nummer, så er teleselskapene mer enn villig til å selge deg et ekstra enkelt nummer, gjerne kalt gullnummer, mot at du legger litt ekstra penger på bodet.

Ikke lett å bli imponert
Telenor tar seg for eksempel betalt 2500 kroner for at du skal få plukke ut et nummer fra deres base med gullnummer.

Men da Nettavisen kontaktet selskapet for en ukes tid siden var det derimot ikke verdens enkleste numre de hadde tilgjengelig. Nummer som 90637700, 91860111, 95250952 og 90620400 vil neppe friste mange til å åpne lommeboka.

Et enormt privat marked
Og nettopp mangelen på enkle numre fra teleoperatørene, har gjort at mange privatpersoner forsøker å tjene raske penger på å legge ut sine private numre til salgs på Finn til astronomiske priser.

Dermed kan de som virkelig ønsker enkle nummer kan kjøpe de direkte - og noen få skal ha klart å selge enkle numre til svært høye priser.

Etter at en rekke medier begynte å skrive om fenomenet for noen uker siden, har tilbudet av såkalte gullnummer eksplodert. Et søk på «gullnummer» hos Finn.no gir mandag over 1900 treff, og enda flere telefonnummer ligger ute uten denne beskrivelsen.

- Det har vært en betydelig oppsving på gullnummer de siste ukene etter at mediene begynte å skrive om det. Før lå det rundt 100 nummer ute hos oss, men nå ligger det rundt 3000 ute, forteller Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no, til Nettavisen.

Krever enorme summer
Den kraftige økningen i tilbudet har ført til at prisen det spørres om på nye annonser har gått noe ned - men fortsatt ligger rundt 570 nummer ute til en pris over 100.000 kroner.

- De prisene som har blitt sitert i ulike medier er kanskje urealistisk høye, og har gjort at mange andre har lagt ut sine nummer, forteller Vinden.

Nettavisen annonserte tre nummer
For å teste dette markedet la et par av Nettavisens journalister for et par uker siden ut noen gullnummer til salgs på tjenesten.

Prisen ble satt etter det som da var normal pris for denne typen nummer på det tidspunktet. Numrene vi la ut til salgs var 411 000 10, 95 01 02 03 og 46 68 68 00.

Vi har så langt ikke mottatt en eneste seriøs henvendelse på disse annonsene.

Et uoversiktlig marked
Det finnes ingen oversikt over markedet for private salg av gullnummer. Post- og teletilsynet forteller til Nettavisen at de ikke legger seg opp i denne typen ting, og mobilselskapene gjør bare som kundene sier. Heller ikke Finn har noen oversikt over hva numre blir solgt for.

- Jeg vet ikke om det har blitt solgt noen nummer i den prisklassen. Vi formidler bare kontakt mellom kjøper og selger, og om det blir et salg vet vi ikke noe om, sier Vinden.

Har gått inflasjon i nummer
Om du er en av dem som ønsker å tjene gode penger på et enkelt mobilnummer bør du roe ned forhåpningene dine, skal vi tro Vinden.

- Dette er et marked der det blir gitt et inntrykk at en kan tjene raske penger, og det er nok kanskje også tilfelle i noen saker, men de fleste som har lagt ut nummer til høye priser i det siste må nok regne med å vente lenge eller måtte kutte kraftig i pris.

- Det er et begrenset antall personer som er villige til å betale gode penger for et godt nummer, og når det i disse dager går fra noen hundre til noen tusen annonser, så vil det gjøre noen med prisene. Det kan godt være mulig at det for tre uker siden var mulig å selge et godt nummer for 100.000 kroner, men i dag er nok det urealistisk med mindre man har et svært godt telefonnummer, sier Vinden - og påpeker at gullnummermarkedet foreløpig er et umodent marked som en ikke vet spesielt mye om.

Enkelt å gjøre hvis du får napp
Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor forteller til Nettavisen at det er enkelt å overføre nummer hvis en først får napp hos en kjøper.

- Det er tre måter en kan gjøre dette på. Det ene er å ringe kundeservice. De må snakke med begge parter om at en er enig i overføring. Det er også mulig gå gjøre dette mer formelt med overføringsskjema som begge parter må skrive under på. Og på toppen av dette er det mulig å gjøre det hos forhandler, der samme skjema må fylles ut, forteller Lessum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere