Ville du dyttet en mann utfor en bro?

DILEMMA: Ville du drept én mann for å redde fem andre?

DILEMMA: Ville du drept én mann for å redde fem andre? Foto: Hoang Dinh Nam (Afp)

Vårt moralske kompass påvirkes av språk, ifølge en ny undersøkelse.

02.05.14 18:31

Forestill deg at du står på en jernbanebro. Under deg ser du plutselig et tog som kjører i full fart mot fem uvitende arbeidere nede på sporet. Ved siden av deg står det en stor mann. Hvis du dytter han ned på sporet vil toget stoppe i tide til å redde de fem arbeiderne. Ville du dyttet han?

Undersøkelsen...
Å dytte, eller ikke dytte; det er spørsmålet. Svaret kommer an på om du blir stilt spørsmålet på morsmålet ditt eller et annet språk, sier forskere ved University of Chicago og Pompeu Fabra University i Barcelona.

725 mennesker deltok i undersøkelsen, 397 som hadde spansk som morsmål og engelsk som andrespråk og 328 med engelsk som morsmål og spansk som andrespråk. Alle fikk presentert dilemmaet enten på deres morsmål eller på deres andrespråk.

...viser
Undersøkelsen viser at deltakerne var mindre villige til å dytte den store mannen utfor broen når spørsmålet ble stilt på deres morsmål. Kun 18 prosent av de morsmålstalende ville dyttet mannen, mens hele 44 prosent av de som fikk spørsmålet stilt på et annet språk ville dyttet den store mannen.

Forfatterne av undersøkelsen hevder at grunnen til dette er at fremmedspråk ikke ser ut til å trigge de samme følelsesmessige reaksjonene som morsmålsspråket gjør.

Egnet som meddommere
- Denne oppdagelsen har konsekvenser for vår globaliserte verden, ettersom mange tar moralske avgjørelser på både morsmål og fremmedspråk, sier Boaz Keysar, professor i psykologi på University of Chicago, til Science Daily.

Han mener derfor at innvandrere muligens vil egne seg bedre som meddommere ettersom de mest sannsynlig vil være i stand til å ta en mindre følelsesmessig avgjørelse. I andre situasjoner der moral er viktigere enn harde fakta vil det muligens være fordelaktig å kommunisere med menneskene det gjelder på deres eget språk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.