*Nettavisen* Nyheter.

Ville du gitt ham Emmy?

Foto: TV 2

I helgen skal USAs tv-bransje feire seg selv, med lite overraskende favoritter.

25.08.06 15:29

Fem år etter 11. september kommer krig og konspirasjonsteorier til å få en tungtveiende plass ved årets Emmy-utdelingen.

«24» som vi kjenner fra TV 2, er blant storfavorittene med 12 nominasjoner. Serien har handlet om amerikansk terrorfrykt og skumle personer fra Bushs «onde akse» helt fra starten av. Og Jack Bauer har pustet seg gjennom nok en sesong i USA (nummer fem), med innstudert hes stemme og en overdrevet evne til å ikke spise, drikke eller sove på 24 timer.

Dette vil amerikanerne gi ham Emmy for, samt for beste dramaserie og en rekke andre priser for produksjonen av serien. Skal vi tro medieviter Alex Iversen, så fortjerner han og teamet akkurat det.

- Underholdende tøys

«Mennene bak serien, Joel Surnow og Robert Cochran, har i det femte forsøket fått til en perfekt balanse mellom konspirasjonsthriller, stoppeklokke-action og melodrama. Sesongen er i tillegg så smekkfull av usannsynelige plot twists at det trenges dobbelt dose 'suspension of disbelief' for å svelge unna halvparten av det som skjer. Likevel er det så over en hver topp at man er tvunget til å le høyt, samtidig som man bare må gi seg over, og klamre seg fast i sofaen i spenning. [...] akkurat nå finnes ikke mer underholdende tøys på tv enn dette! » skriver han i Rushprint etter å ha sett de to første episodene i sesong fem.

Krig og terrorfrykt

I tillegg til «24» tevler flere andre 11. september-relaterte filmer og dokumentarer om pris.

Det ene er «Flight 93», et portrett av det fjerde Al-Qaeda-kaprede flyet som krasjet i Pennsylvania, som er nominert til hele seks priser. Dokumentaren «The Flight That Fought Back» som handler om det samme emnet er nominert til én pris. Det samme er dokumentaren «Inside 9/11».

I tillegg er det tildelt fem nominasjoner til dramatiseringen «Sleeper Cell» som handler om en gruppe undergrunnsterrorister som operer i USA. Samt seks nominasjoner til dokumentaren «Baghdad ER» som er en dokumentar om sykehuset Combat Support som behandler krigens soldater i Irak.

Diskuter i Veggavisen:
Sopranos
Hvilken tv-serie foretrekker du?
Andre tv-programmer

De største favorittene

Totalt 27 priser skal deles ut søndag i det som blir historiens 58. Emmy-show. En storfavoritt som konkurrerer mot «24» er sykehusserien «Grey's Anatomy» (nominert til 11 priser) som sendes på TV 2.

I kategorien for beste dramaserie kniver disse to mot «Sopranos», «House» (nok en sykehusserie) og «Presidenten».

I kategorien for beste komiserie konkurrerer «Ingen grunn til begeistring», «Arrested Development», «Kontoret», «Scrubs» og «Two and a Half Men».

Serien som har fått flest nominasjoner i år, er Steven Spielbergs mini-serie «Into the West» som gir et bilde av åpningen mot det amerikanske Vesten fra to vinklinger: fra pionerens synspunkt og fra den innfødtes synspunkt.

Les også: Syk serie i Emmy-racet
Nordmann nominert til Emmy

Se Emmy-stjernenes gavepakker

Liste over samtlige nominerte på Emmys nettsider

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.