Gå til sidens hovedinnhold

Ville du valgt denne mannen til president?

Den originale kandidaten gjør det overraskende bra på målingene dagen før presidentvalget.

Kunstneren, akademikeren og komponisten Vladimir Franz er en noe uvanlig presidentkandidat. 53-åringen har nemlig 90 prosent av kroppen tildekket med tatoveringer.

Tsjekkias første direkte presidentvalg starter med første valgrunde fredag og lørdag, og Franz ligger på tredje plass på meningsmålingene blant til sammen ni kandidater.

Han mener selv at kroppskunsten ikke er noen hindring for presidentambisjonene.

- Jeg skjønner at mange mennesker vil ha problemer med å forstå meg, fordi fram til nå har jeg kun uttrykt mine meninger gjennom min kunst. Nå må jeg formulere dem i et dekodet språk, sier Franz som er professor og har doktorgrad i jus.

Presidentkandidaten har ført en svært dempet valgkamp. Han har brukt mindre enn de 140.000 kronene han har samlet inn fra tilhengere, og har ikke hengt opp én eneste valgplakat.

Franz kastet seg ut i valgkampen etter at noen oppfordret ham til å stille. Han fikk 88.000 signaturer som støttet kandidaturet, langt mer enn de 50.000 som er nødvendig i henhold til tsjekkisk lov.

Kan bli en joker
Tsjekkia-ekspert Elisabeth Bakke sier at Vladimir Franz er en kjent kulturpersonlighet i Tsjekkia.

- Franz er en veldig godt kjent figur i kunst- og kulturmiljøet i Tsjekkia. Han er interessant som en kuriositet, men han er ifølge meningsmålingene ikke i nærheten av å vinne valget, og er uinteressant sånn sett, sier førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Bakke, til Nettavisen.

Ifølge målingene er det ventet at Franz vil få en oppslutning på elleve prosent av stemmene etter første valgrunde på fredag og lørdag.

Franz kan i beste fall bli en joker for hovedkandidatene Jan Fischer og Milos Zeman om de går videre til neste valgrunde. Både Fischer og Zeman vil gjerne overta Franz' tilhengere.

- Da er det interessante hva som er annenpreferansen til folk. Jeg er ikke sikker på om Franz sine velgere er viktige i den sammenheng, men de kan være det om de slutter seg til en av de andre hovedkandidatene. Men det kan også være at de lar være å stemme i andre valgomgang, sier Bakke.

Valgskred på skolevalget
Overraskende nok skal det være få som reagerer på den oppsiktsvekkende kroppskunsten til presidentkandidaten.

- Personlig så ville ikke jeg ha stemt på ham, men tatoveringene er overhode ikke noe problem. De unge menneskene foretrekker ham fordi de ikke har et bedre alternativ, sier Tomas Pistora, som er en 33 år gammel IT-spesialist fra Praha, til The Guardian.

- Tatoveringene spiller ingen rolle, sier en student i Praha, Jakub Fisera, men legger til at Franz’ manglende politiske erfaring er et problem.

Korrupsjon og utdannelse er de to viktigste valgsakene til den originale kandidaten. Franz er spesielt populær blant unge velgere, særlig hos dem som ennå ikke har stemmerett. Han gjorde rent bord i skolevalgene som ble holdt en måned før presidentvalget, hvor han gikk av med 40 prosent av stemmene. Det utgjør om lag 60.000 stemmer.

Symbolsk figur
En av hovedkandidatene, Zeman, var statsminister i Tsjekkia i perioden 1998 til 2002. Den venstreorienterte kandidaten har en oppslutning på 25 prosent på meningsmålingene. Den andre hovedkandidaten, sentrumspolitikeren Fischer, har en oppslutning på 20 prosent.

Dette er første gangen Tsjekkia holder direkte presidentvalg.

- Tidligere ble presidenten valgt av parlamentet, og da var regelen at man måtte ha absolutt flertall av stemmene i begge kamre for å bli valgt i første runde. Men siden tsjekkisk politikk har vært så splittet, har det vært vanskelig å velge en president, også fordi valgene til Underhuset og Senatet ikke er sammenfallende i tid, og den politiske sammensetningen av de to kamrene derfor ofte er forskjellig. Dette med direkte presidentvalg har vært et tema lenge, siden 1990-tallet, sier Bakke.

- Men det var først i siste valgperiode at det ble enighet om at det er en god idé at presidenten velges direkte av folket. Men dette har ikke ført til at presidenten har fått noe mer makt. Den direkte makten til presidenten er ikke spesielt stor. Presidenten er først og fremst en symbolfigur, og det er grunnen til at ingen mektige politikere stiller til presidentvalg. Det er stort sett uavhengige og avdankede kandidater, sier hun.

Gjennomsnittsalderen på kandidatene er over 60 år.

Kilder: The Times, The Guardian.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Stort salg på alt til løpeturen

Kommentarer til denne saken