*Nettavisen* Nyheter.

Ville få demonstrantene til å tråkke på USA og Israel. Fikk kontant svar av folket

Protestene mot det iranske prestestyret vokser.

13.01.20 13:19

Etter at iranske ledere innrømmet å ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly med 176 mennesker om bord ved Teheran sist onsdag har store folkemengder tatt til gatene i protest mot regimet.

Omfanget av demonstrasjonen vokser i omfang og regimets forsøk på å snu situasjonen til sin fordel ser ikke ut til å lykkes.

Nå er en rekke videoer lagt ut på nettet, som angivelig viser hva som forgår i Teheran.

Les også: Demonstrasjonene fortsetter i Teheran etter nedskyting av fly

Skyter mot folkemengdene

Flere videoer ser ut til å vise at iransk politi skyter både tåregass og med skarpt for å spre demonstranter i Teheran søndag.

Statskontrollerte medier i Iran har ikke rapportert om hendelsene, som det amerikanske nyhetsbyrået AP melder om mandag, og som skal ha utspilt seg på Azadiplassen (Frihetsplassen) i Teheran søndag kveld.

Videoene er sendt til en menneskerettsgruppe i New York, Center for Human Rights in Iran, og APs eksperter mener de er ekte. De viser blant annet at demonstranter flykter etter at en tåregassbeholder lander midt mellom dem. Folk hoster og spytter mens de forsøker å komme seg unna gassen. En kvinne roper: – De skjøt tåregass mot folk! Azadiplassen! Død over diktatoren!

NYHETSSTUDIO: Følg utviklingen i USA-Iran-konflikten

En annen video viser en kvinne som blir fraktet av gårde og som etterlater et blodspor på bakken, mens mennesker rundt henne roper at hun er blitt skutt med skarp ammunisjon i beinet.

Nekter å tråkke på USA og Israel

Videoen øverst i saken viser studenter ved et universitet i Iran som unngår å tråkke på Israel og USAs flagg, tilsynelatende i protest mot regimet.

Flaggene skal ha blitt malt på gangveien i et forsøk på å få studentene til å fornærme begge landene, som det iranske regimet anser som erkefiender, men studentene og andre som passerer velger å gå rundt.

River ned plakater av drept general

En annen video viser modige kvinner på gaten i Teheran som river ned plakater som hyller den drepte iranske generalen Qasem Soleimani.

Les også: Iran: Rakettangrep hadde ikke som mål å drepe amerikanere

Solelmani ble drept i et målrettet droneangrep nær den internasjonale flyplassen i Bagdad den 3. januar, etter å angivelig ha stått bak en rekke angrep mot amerikanske mål i Irak, deriblant ambassader og militærbaser.

Får støtte fra andre land

I flere andre land har også demonstranter tatt til gatene for å uttrykke støtte til demonstrantene i Teheran, deriblant i Beirut i Libanon.

Folkemengdene i Beirut roper «revolusjon mot frykt», mens de veiver lysene fra mobiltelefonene sine i luften. Demonstrasjonen skal også ha uttrykt støtte til opprøret mot Bashar al-Assad i Syria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag