Da SV slo til og sikret flertall for Lambda i Bjørvika, ble Ap og Frp de store taperne.

Oslo bystyre vedtok onsdag det nye museet - med støtte fra sterkt pressede Oslo Ap. De tidligere Ap-kulturministre, Ellen Horn og Åse Kleveland, ba lokallaget om å skifte mening samme dag - i Dagsavisen.

- Ap hadde nok levd ganske stille og rolig hvis ikke ...
- Hva vil du si om uenighetene mellom Aps lokallag i Oslo og Ap sentralt, professor Anders Todal Jenssen?

- Det er veldig interessant. Ap hadde nok levd ganske stille og rolig med den hvis ikke SV hadde skiftet standpunkt, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Men når Ap i stedet ble overkjørt i prosessen, ble bildet helt annerledes.

- Tre kulturministre med et annet syn
- Ap hadde nok forestilt seg en seier som den med operaen i sin tid. Men denne gangen ble partiet overkjørt da SV skiftet standpunkt – og da kom de store uenighetene til syne, sier Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen.

Han viser til at partitoppene på feltet har hatt et helt annet standpunkt:

- De som hadde et annet standpunkt enn det lokalpolitiske, har nok vært overrasket over at de har stått så steilt på sitt. Partiet har tross alt tre kulturministre (Tajik, Horn, Kleveland) som har støttet Lambda, påpeker han.

Les også. Her skal det nye Munch-museet ligge

- Taper uansett
- Hva vil du si om varaordfører Libe Solberg Rieber-Mohns rolle i denne saken?

- Det er alltid en risikosport å endre mening. Hun hadde nok fremstått som en taper uansett. Hvis hun hadde stått på sitt standpunkt, ville hun virket gretten, sur og hevngjerrig. Når hun endrer mening, velger hun trolig «det minste onde». Den nye begrunnelsen virker også noe uklar, sier Todal Jenssen.

Når flertallet i dag velger Lambda trekker vi alle alternative forslag. Vi stemmer for forslaget om reguleringsplan for Lambda slik at det ikke skal være noen tvil om at dette er et endelig forslag, sa Rieber-Mohn i onsdagens debatt.

- Hvor mye tror du Ap sentralt har presset på Oslo Ap i denne saken?

- Det har nok vært mer enn tydelig med de fremtredende politikerne som har støttet Bjørvika. Jeg vet ikke hvor mye direkte press det har vært i kulissene, men det som har skjedd i offentligheten har vært mer enn nok press, mener han.

- SV opptatt av helheten
Todal Jenssen tror rett og slett at Oslo Ap hadde sett at de andre partiene ville gi seg:

- De hadde nok sett for seg at et av de andre partiene ville gitt seg. Jeg tror SVs manøver, med koblingen nytt museum kontra hva som er best for lokalbefolkningen på Tøyen, er god. Det er ikke sikkert lokalbefolkningen på Tøyen er så glad for de turistene som slentrer bort, sier han humoristisk.

Vraket Hadia
Det skapte sterke reaksjoner da kulturminister Hadia Tajik i et ekstraordinært møte i Oslo Ap 10. april ble vraket til det nye sentralstyret.

Les også: - Tidenes råtneste epleslang

Kulturminister Hadia Tajik (29) tapte for varaordfører og Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Libe Rieber-Mohn.

- Jeg tror at for partiet, i forhold til valgkamp, ville det vært bedre med Hadia Tajik enn Liebe Riebe-Mohn. Sistnevnte er en utpreget Oslo-politiker, hvilket har begrenset verdi i resten av landet - selv om hun har vært statssekretær, sa professor Frank Aarebrot til Nettavisen da.