RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TREKKER SEG: Håvar Krane trekker seg som Demokratenes førstekandidat ved kommunevalget i Kristiansund.
TREKKER SEG: Håvar Krane trekker seg som Demokratenes førstekandidat ved kommunevalget i Kristiansund. Foto: Ellen-Marie Pedersen-Gustad (TIDENS KRAV)

Ville henrette regjeringsmedlem

Sist oppdatert:
- Det hadde faktisk vært en glede å knele han, bøyd hodet framover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av, sier ordførerkandidat Håvar Krane i lydopptak.

I februar i år deltok ordførerkandidatene Håvar Krane og Kaspar Birkeland fra partiet Demokratene på et møte i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

De er toppkandidater for sitt parti i henholdsvis Kristiansund og Ålesund.

Ville ta hele Regjeringen
TV2 nyhetene har fått tilgang til et hemmelig lydopptak gjort i etterkant av møtet. I dette lydopptaket uttrykker Krane at han gjerne skulle skutt et av regjeringsmedlemmene.

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av».

Videre uttaler Krane;

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.»

Han sier også i lydopptaket at han gjerne melder seg inn i organisasjonen Norwegian Defence League bare medlemslisten holdes hemmelig.

Politiet etterforsker saken

Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekrefter overfor Aftenposten.no at de innleder etterforskning av saken, på bakgrunn av det som har kommet frem i TV 2s reportasje.

- Pøbelholdninger
Høyres Per-Kristian Foss mener uttalelsene vitner om «pøbelholdninger»

- Jeg synes det er grusomt at man bidrar til den type pøbelholdninger i politikken. På den annen side er det bra at dette kommer frem, fordi vi vet at det er mye grums der ute på nettet. Men det er sjelden man får satt navn på det. Dette er jo heldigvis marginale krefter i norsk politikk, men de skal tas på alvor. For sprer man slike antidemokratiske holdninger, må også demokratiet tørre å utfordre dem, sier Foss til TV2

- Beklager
Han uttrykker også sitt hat mot muslimer i lydopptaket og at han var så ute av kontroll etter angrepene mot New York 11. september 2001 at han om han hadde hørt jubel den dagen «garantert hadde kommet til å bruke det våpenet. Jeg hadde en AG med skudd liggende i skapet».

Overfor Tidens Krav gjør Håvar Krane (36) ingen forsøk på å bortforklare uttalelsene han kom med i samtalen på Anker Hotell i Oslo 21. februar i år, men han skulle gjerne ha hatt dem usagt.

- Jeg beklager mine uttalelser på det sterkeste. Dette er ikke meg. Jeg har allerede bedt min familie og andre rundt meg om unnskyldning. Nå ønsker jeg også å be alle andre om unnskyldning. Dette er en kraftig lærepenge for meg, hvor jeg har oppnådd å bli brennmerket, sier han.

Håvar Krane har varslet partiledelsen om at han trekker seg fra listen til Demokratene ved høstens kommunevalg i Kristiansund. Han sier han også har meldt seg ut av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League (NDL).

Birkeland uttaler til TV2 at uttalelsene er noe han tar kraftig avstand fra. Også Demokratenes leder Vidar Kleppe tar sterk avstand fra uttalelsene.

- Jeg tenker at jeg føler meg veldig lurt. Denne personen meldte seg inn i år og jeg føler meg lurt i og med at slike personer med slike holdninger har fått tilgang til Demokratene. Hadde de sagt at de hadde slike holdninger, så hadde de aldri blitt valgt, sier Kleppe til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere