RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville redde Gaddafi

Foto: PHILIPPE DESMAZES (Afp)
Sist oppdatert:
Men amerikanerne ville ha godt betalt.

En gruppe bestående av blant annet en advokat, en terrorekspert og en pensjonert CIA-agent ville hjelpe Libyas nå avsatte og avdøde Muammar al-Gaddafi. Etter at opprørerne hadde inntatt Tripoli var de villig til å få diktatoren ut av Libya og i sikkerhet.

Ifølge The New York Times bunnet redningsforsøket i en opplagt mulighet til å gjøre en svært god forretning på Gaddafis situasjon. For at gruppen i det hele tatt skulle overveie å forhandle fram en avtale krevde de nærmere 60 millioner kroner som forskuddsbetaling.

Ikke veldedighet

Kontraktsforslaget som avisen har kommet over slår klart fast at dette ikke var veldedighet. Summen omtales som et minimums og ikke refunderbart gebyr, og dette for at advokater og rådgivere bare skal se på saken.

Terrorekspert og kandidat til guvernørvalget i staten Montana, Neil C. Livingstone, var en av medlemmene i gruppen. Han sier til The New York Times, at han hjalp med å sette sammen tilbudet til Gaddafi. Dette kom i stand etter at gruppen hadde hørt at en av diktatorens sønner var interesseret i en slik strategi, som kunne få faren og hans familie ut at Libya.

Livingstone påstår at dette ikke var et forsøk på redde Gaddafi, men et forsøk på å forhindre et blodbad. Men gruppen av amerikanere fikk ikke noen godkjennelse fra amerikanske myndigheter før Gaddafi ble drept 20. oktober. Dette gjaldt de libiske midler som etter planen skulle tilføres dem.

- Tanken var å finne et fristed til dem, hvor de snakker arabisk, og så la de få beholde noen penger, forklarer Livingstone.

Sønnen tilbød milliarder

Lørdag ble det kjent at Gaddafis sønn, Saif al-Islam, ble tatt til fange av opprørere. Han var på vei gjennom den libyske ørkenen i en firehjulstrekker da bilen hans ble stanset av opprørere.

Les også: Her fraktes Gaddafis sønn til arresten

Ifølge libysk TV skal han å forsøkt å betale seg fri for 2 milliarder dollar da han ble fanget lørdag. Tilbudet ble avvist, og av opprørerne kalt «en hån mot revolusjonen».

ARRESTERT: Saif al-Islam er tatt til fange. Her på flyet til Zintan.

Gaddafis sønn kan brukes som et svært godt kort når makt og innflytelse skal fordeles mellom Libyas ulike stammer og væpnede grupper.

Nå kan også Saif al-Islam bli et forhandlingskort under den politiske oppbygningen av Libya.

Fra byen Zintan at Saif al-Islam først skal utleveres til myndighetene når Libyas nasjonale overgangsråd er blitt enig om en ny regjering. Forhandlingene pågår i disse dager, men på enkelte områder har det vært sterk uenighet.

Zintan-krigerne er regnet blant de mektigste og mest effektive militssoldatene i Libya. Nå kan de kreve politisk innflytelse før de utleverer ham til sentrale myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere