*Nettavisen* Nyheter.

Ville selv kastrere overgripere

Foto: Roy Storvik (Roy Storvik)

Nå er Trond Birkedal selv overgrepssiktet.

24.03.11 18:47

Tidligere FpU-leder og ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31), har preget nyhetsuken, etter at han søndag ble pågrepet og siktet for snikfilming av en ung mann.

Siden har saken økt i omfang for hver dag - og det har hersket tvil rundt hvem i partiledelsen som har visst hva.

FpU-leder fra 2002-2008
Nå viser det seg at den tidligere FpU-lederen, som nå også er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, selv ønsket at overgripere skulle kastreres. Det fremgår i et FpU-manifest fra 2002, signert «med liberal hilsen» fra den daværende FpU-lederen, skriver VG Nett.

Birkedal ville gå inn for en lov som åpner for kjemisk kastrering av seksualforbrytere ved «grove eller gjentatte overgrep».

Birkedal er siktet etter følgende paragrafer i

straffeloven:

  • § 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år.
  • § 201b. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det.

Les også. - Det er mye jeg har lyst til å si...

Moderpartiet ble i april i fjor nedstemt på Stortinget for dette forslaget.

- Kritikerne sa at vi måtte ta hensyn til pedofiles behov for sex. FrP mener derimot at pedofile ikke har krav på et sexliv. Vi må slutte å spille russisk rulett med barns liv, sier Frps Hans Frode Asmyhr.

Her kan du lese mer om Frps forslag

- Slutte å spille russisk rulett
- Jeg syntes dette var et veldig godt forslag, gjentar Asmyhr overfor Nettavisen torsdag.

- Vi må slutte å spille russisk rulett med barns liv. Pedofile som har fått en dom på seg må bli kjemisk kastrert, sier han.

Asmyhr sitter i justiskomiteen på Stortinget.

- Demper sexlysten
- Kan du utdype forslaget deres?

- Det er på tide vi setter barna i forsetet, og ikke de pedofile. Pedofile som får en dom på seg, må bli kjemisk kastrert, samt gjennomgå tvungen behandling. I dag er dette frivillig, sier Asmyhr.

Han viser til at dette skal ha vært vellykket i Danmark. Der har Sosialdemokratene i Danmark gått inn for at dømte pedofile skal gjennomgå medisinsk kastrering. Bakgrunnen er de meget gode resultatene etter et forsøk av den danske kriminalomsorgen.

- Vil dere ta opp igjen dette forslaget?

- Det vil ikke kunne skje i denne stortingsperioden, men Frp var helt samstemt i denne saken, svarer han Nettavisen.

- Birkedal og Mo snakket sammen
Stavanger Aftenblads nettutgave skriver torsdag ettermiddag at varetektsfengslede Birkedal skal ha hatt samtaler med generalsekretær Geir Mo om sexanklagene for halvannet år siden.

En av de som skal ha fått høre om hendelsen hvor en 15-åring anklaget Birkedal for sex, var FpU-leder Ove Vanebo. Han konfronterte Birkedal med påstanden - før de kontaktet Mo. Mo anbefalte Birkedal å skaffe en advokat.

Onsdag kveld hevdet også bistandsadvokaten til gutten, advokat Hege Salomon, at Mo har visst om saken lenge. Ledelsen i FpU skal ha visst om dette i flere år, ifølge henne.

Les også: - Mo visste om saken

Birkedal benekter de alvorlige påstandene fra den nå 17 år gamle gutten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.