RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville stjele på Ungdommens kulturmønstring

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Ungdomsranerne i Groruddalen snakket mye om hvordan de kunne tjene raske penger.

OSLO (Nettavisen): Onsdag fortsetter rettssaken mot de 19 personene som er tiltalt for til sammen 25 ran og tyverier våren og sommeren 2013. Ofrene var barn og unge med dyre mobiltelefoner som gutta solgte i det de kaller «kurdershappa» i Brugata i Oslo for 1500 til 2000 kroner.

Før forklaringene startet onsdag, gikk politiet gjennom Facebook-meldinger som de tiltalte har sendt mellom hverandre. Noen av samtalene viser hvordan de hele tiden snakket om hvordan de kunne skaffe raske penger gjennom å stjele.

Snakket om «Jackpot»
28. april 2013 sender en av de tiltalte en melding til en annen og spør om han vil være med til Sentrum Scene i Oslo sentrum. Dette er dagen det er finale i Ungdommens kulturmønstring i Oslo: «Jackpot kan skje finale i dag på Sentrum Scene. Du, jeg kan ordne et par jackpoter».

«Jackpot» er et navn guttene har på å stjele eller rane til seg dyre mobiltelefoner som de solgte videre.

Tirsdag fortalte tre av de mest aktive ranerne om ranene de var innvolvert i.

Les: - Han knipset i fingrene og sa «gi meg telefonene deres»

Du kan se listen over alle de tiltalte og alle tiltalepostene her: Nå skal barneranerne stilles for retten

Stjal fra elev i klassen
I Oslo tingrett er de tiltalt for 25 ran og tyverier, men ut fra samtalene går det fram at de også har stjålet fra elever på skolene de går på.

I en samtale spør en av de tiltalte sin kamerat: «Vet du noen steder jeg hooke ting? Trenger penger fort».

«Skoler, gymsaler, garderober» svarer kameraten og spør samtidig om han vet om noen som vil kjøpe et pent klesplagg han har fått tak i. I en annen samtale forteller en av de tiltalte at han har stjålet en telefon fra en person i klassen sin.

I en annen samtale snakker de om å stjele fra folk på skolen, men at det er vanskelig fordi skoleelevene passer godt på sakene sine.

«Hvis du får sjansen så gjør det bare. Ikke tenk negativt og bare gjør det» råder kameraten gjennom Facebook.

Lekte med og ranet 12-åring
Onsdag formiddag forklarer tiltalte nummer fire seg om ranene som han var involvert i. Blant annet fortalte den 18 år gamle mannen hvordan han sammen med flere kamerater hadde møtt en 12 år gammel gutt på T-banen 12. mai. De hadde gått av T-banen på Grorud sammen med gutten. Ungommene hadde snakket med gutten og lekt med ham. Etter å ha lekt med ham en halvtimes tid, holdt en av guttene hendene hans mens en annen tok mobiltelefonen hans.

Det var ikke tiltalte selv som gjorde dette, men han var til stede da det skjedde.

Hittil har alle de tiltalte erkjent alle forholdene de er tiltalt for. Flere av dem har også sagt at de beklager ranene de har gjennomført.

- Føler meg flau
Det gjorde også 18-åringen som forklarte seg onsdag formiddag.

- Jeg er virkelig lei for det jeg har gjort, og jeg føler meg flau over å ha disse sakene over meg og jeg sier unnskyld til alle jeg har tatt en telefon fra.

Rettssaken mot ungdomsranerne fra Groruddalen vil pågå i flere uker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere