RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix / montasje)

Ville tilby tjenester til «Slakteren fra Kisangani»

Sist oppdatert:
Tjostolv Moland ville samarbeide med beryktet opprørsleder.

Drapsdømte Tjostolv Moland ønsket ifølge et brev tv2nyhetene.no har fått tak i å komme i kontakt med den beryktede opprørslederen General Laurent Nkunda i Kongo.

I brevet skal Moland ha skrytt uhemmet av Nkunda og ønsket å tilby sine tjenester til den nå fengslede generalen.

«Slakteren fra Kisangani»
Laurent Nkunda har i mange år vært leder for den tutsi-dominerte opprørsfraksjon i provinsen Nord-Kivu. Bevegelsen, Den nasjonale kongressen for folkets forsvar (CNDP) har de siste årene vært den viktigste væpnede gruppen i Øst-Kongo.

I 2002 var Nkunda medansvarlig for den brutale undertrykkelsen av et opprørsforsøk i Kisangani hvor mer enn 160 mennesker ble henrettet, og fikk ifølge Wikipedia tilnavnet «Slakteren fra Kisangani».

«Jeg, Tjostolv Moland...»
Brevet fra Tjostolv Moland skal trolig ha blitt skrevet like før Nkunda ble pågrepet og arrestert i januar i 2009 av kongolesiske styrker. Brevet skal dermed ha blitt skrevet i samme periode som Nkunda og hans styrker var på det mest aktive på grensen mellom Kongo og Rwanda.

Brevet starter ifølge tv2nyhetene.no med at Moland presenterer seg selv om hva han jobber med.

«Jeg, tidligere norsk offiser Tjostolv Moland er administrerende direktør i det private militærselskapet Shannon Invest. Vedlagt dette brevet finner du selskapsprofilen og min personlige CV med vitnemål. Gjennom å følge situasjonen i Øst-Kongo har jeg kommet fram til at du er den rette mannen til å lede dette enorme landet inn i den framtiden det fortjener.»

Moland beskriver seg selv og sin kompanjong French, og legger vekt på at de ønsker å samarbeide med Nkunda. Han avslutter brevet med et løfte om at han aldri vil snakke om sin kontakt med generalen til media eller andre, hvis han får møte ham.

Ifølge nettstedet er det ingen grunn til å tro at brevet har kommet verken Nkunda eller hans folk i hende før opprørslederen ble arrestert og fengslet.

- Aldri nevnt kontakt med Nkunda
Også VG har brevet Moland skal ha skrevet til Nkunda. Moland og Frenchs advokat Morten Furuholmen benekter overfor avisen at han hans klienter har nevnt Nkunda.

- Jeg er ikke kjent med noe slik brev. Jeg har hatt veldig åpne samtaler med mine klienter, og de har aldri nevnt noe om kontakt med Nkunda. Det finnes ingen beviser for at et slikt brev skal være sendt, og ingen beviser for at mine klienter faktisk har hatt kontakt med Nkunda, sier Furuholmen til avisen.

Han mener uansett brevet er irrelevant i forhold til dommen og tiltalen mot hans klienter.

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av september dømt til fem ganger dødsstraff for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og forsøk på å danne kriminelt forbund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere