Torsdag kveld klokken 22.31 norsk tid ble solsystemets største planet Jupiter truffet av et annet himmellegeme.

Hendelsen ble festet til film av amatørastronomer i Australia og på Filippinene.

- Dette er første gang en slik ekstrem eksplosjon er observert direkte. Det ventes at Jupiter vil få en stor, mørk flekk. Hadde objektet truffet jorden ville vår sivilisasjon antakelig blitt utryddet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en uttalelse.

To tidligere kollisjoner
Ved kun to tidligere anledninger er det blitt registrert hendelser der objekter har truffet Jupiter.

Det skjedde henholdsvis i juli 1994 og i juli 2009.

Første gang dundret mer enn 20 biter av kometen Shoemaker-Levy/9 inn i planeten.

Mens i fjor sommer kolliderte et ukjent objekt med Jupiter og etterlot en stor mørk flekk som var synlig i flere måneder.

- Denne gangen observerte den australske amatørastronomen Anthony Wesley og den filippinske amatørastronomen Christopher Go hendelsen som fant sted uten forvarsel. Det oppsto et kraftig lysblaff i skytoppene på planeten som er stor nok til romme 1300 jordkloder. I løpet av den neste halvtimen var det ikke mulig å se noen spor og deretter ble himmelen for lys, sier Røed Ødegaard.

- Ville utslettet vår sivilisasjon
- Siden Jupiter er en gassplanet uten fast overflate, oppsto det ikke noe krater, men det kan forventes å dannes en ekspanderende sky av mørk røyk og støv i atmosfæren. Eksplosjonen tilsvarer svært mange hydrogenbomber og objektet ville trolig ha utslettet vår sivilisasjon dersom Jorden hadde blitt truffet, sier Røed Ødegaard.

Se objektet som treffer Jupiter her.