Gå til sidens hovedinnhold

- Ville være med kjæresten Stina

Christina Øygarden ble bare med til Bolivia for å være sammen med Stina Brendemo Hagen.

Det er forsvareren til Christina Øygarden som sa dette i Oslo tingrett mandag. Den i dag 22 år gamle kvinnen, som rømte fra kokaintiltalen i Bolivia, nektet straffskyld da hun møtte i Oslo tingrett mandag. Hennes advokat Carl Bore sa i retten mandag at Øygarden var med til Bolivia bare av én grunn alene, og at det var kjærlighet og ikke raske narkopenger som motiverte Øygarden.

- Det var en sterk romantisk relasjon mellom min klient og en av de andre jentene (...) Hun ville være sammen med Stina Brendemo Hagen. Dette var en påspandert tur fra kjæresten, sa Bore i Oslo tingrett.

Bore sa i retten mandag at hele smuglerturen i 2008 var regisert av Madelaine Rodriguez, og at Øygarden var en ung uerfaren umoden kvinne som ikke visste hva som skjedde.

- Hennes totale mangel på å reise selv, og mange på livserfaring, ble avgjørende i denne saken, sa Bore.

Forsvareren sier at Øygarden rømte fra Bolivia fordi hun opplevde at hun ikke fikk en rettferdig rettssak, og at hun aldri mente å unndra seg noen evenuell straff.

Organisert kriminell gruppe
Øygarden er tiltalt sammen med fire andre personer. Også disse nektet i all hovedsak straffskyld for smugling av narkotika.

Fem personer står tiltalt i Oslo tingrett. Hovedposten i rettssaken er smuglingsforsøket som gikk galt da Øygarden og de to andre jentene ble pågrepet i Bolivia.

Erkjente pengeoverføring
Påtalemyndigheten mener at de fire andre tiltalte var med å organisere smuglingsforsøket som gikk galt, og at disse fire er med i en organisert kriminell gruppe. Denne såkalte mafiaparagrafen (ekstern lenke: straffeloven paragraf 60 a) er ikke brukt på Øygarden, og gir opp til dobbelt straff for lovbruddene hvis de fire blir funnet skyldig.

Den hovedtiltalte er en 26 år gammel mann med røtter i Sør-Amerika. Han er tidligere dømt i en smuglersak med tilknytning til denne saken. Han nekter tilknytning til denne saken.

Tiltalte nummer to og tre er to norske menn på 21 og 24 år som nekter straffskyld for kokainsmugling, men som delvis erkjenner straffskyld å ha medvirket til utføring av narkopenger fra Norge til Bolivia. Penger som stammer fra narkotikasmugling. Påtalemyndigheten mener at den hovedtiltalte fikk disse to til å veksle penger gjennom andre personer og at den ene av disse også reiste til Sør-Amerika med pengene.

Begge disse to mennene avviser at de visste at pengene stammet fra salg av narkotika. De avviser også at de var med i noen kriminell gruppe.

Jusstudent på tiltalebenken
Den fjerde kvinnen er en 23 år gammel jusstudent fra Rasta som politiet mener har vært med å planlegge smuglingsforsøket fra Bolivia. Hun nektet straffskyld i Oslo tingrett.

Kvinnen var i Bolivia i mars 2008 - noen måneder før de tre jentene ble pågrepet i Cochabamba 19. mai 2008. Påtalemyndigheten mener at hun organiserte smuglerforsøket som gikk galt. Kvinnen selv mener at hun var i Bolivia av helt andre årsaker som ikke har noe med smuglingen å gjøre. Hun har likevel hatt et forhold til en av mennene som var innvolvert i smuglerforsøket på boliviansk side.

Tiltalte nummer fem er altså Christina Øygarden. Politiet mener at hun visste hva hun var med på da de tre jentene forsøkte å smugle narkotika ut av Bolivia. Hun har hele tiden hevdet at hun ikke visste hva hun var med på før de ble pågrepet.

De to jentene som ble igjen i Bolivia er begge dømt i to rettsinstanser og har begge fått dommer på 10 års fengsel. Øygarden rømte landet da hun slapp ut av varetekt i påvente av rettssaken. Stina Brendemo Hagen rømte fra fengselet i Bolivia tidligere i år.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre