*Nettavisen* Nyheter.

Villige til å torturere

Selv etter å ha sett smerten, var de frivillige villige til å torturere på ordre.

19.12.08 16:32

(SIDE2): Tiår etter at et eksperiment ble gjort på tortur, har forskerne funnet ut at mennesker fremdeles er villige til å påføre andre smerte - hvis de blir pålagt det av en autoritetsperson.

Det melder BBC News.

Amerikanske forskere repeterte nylig den kjente «Milgram test». Testen ber utvalgte personer om frivillig å gi personer elektrisk sjokk.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sosialt press
Testen var faktisk ikke virkelig selv om forsøkstorturistene trodde det. «Offeret» var en skuespiller. Selv etter de falske smerteskrikene, var likevel 70 prosent innstilt på å kjøre opp spenningen.

Begge deler forklarer hvordan helt vanlige mennesker kan begå grusomheter, melder BBC.

Professor ved Yale, Stanley Milgram, rekrutterte i 1963 frivillige for å få hjelp til å utføre et medisinsk eksperimen. Ingen visste at de var med i en test.

En «forsker» instruerte de frivillige til å gi et elektrisk sjokk hver gang offeret svarte feil på et spørsmål.

Ga sjokk til det siste
Når liksomsjokket på 150 volt var utført, og han som ga sjokket hørte skrikene, var åtte av ti stykker klare for å gi et større sjokk, selv når den elektriske spenningen ble tredoblet.

Noen av de frivillige ga til og med 450 volt sjokk selv når det ikke lenger kom noen respons fra skuespilleren og han spilte enten bevisstløs eller død.

Dr. Jerry Burger, fra Santa Clara University har brukt en liknende modell.

- Setter man folk inn i enkelte situasjoner vil de reagere overraskende og mange ganger på en foruroligende måte, sier Burger.

Legen mente ikke at det nødvendigvis var noe galt med de frivillige, men satt under press vil mennesker ofte gjøre merkelige ting.

Identifiserer seg med forskerne
Psykologen Dr. Abigail San, har nylig rekonstruert eksperimentet i en kommende BBC-dokumentar. Hun har latt de friville få bruke opp til 450 volt og funnene matcher professor Milgrams.

- Det virker som de frivillige i stor grad identifiserer seg med dem som vil utføre eksperimentet og blir veldig engasjert og distrahert av forskningen. Det virker som de ikke tror de har rett til å vurdere de moralske dilemmaene, sier San.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.