RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vilt og vakkert i Sverige

Det kan bli kaldt på Fjällnes, som like fullt er et av verdens heiteste reisemål.
Det kan bli kaldt på Fjällnes, som like fullt er et av verdens heiteste reisemål. Foto: Roger Borgelid (© Roger Borgelid)
Sist oppdatert:
Dra til et av verdens heiteste reisemål.

Følg oss på FACEBOOK

Termometeret peker på minus 22 mens jeg glir ned i det varme vannet. Med haken duppende i overflaten ser jeg tærne mine mot Rutfjället. Skumringen faller og fjellverdenen rundt meg fylles av blå nyanser. Innendørs på hotellet Fjällnes est. 1882, kun 45 minutter øst for Røros, er du omgitt av luksus, design, spa og gourmetmat. Ute venter snørik villmark og uberørte høyfjell. Og aller deiligst er det midt i mellom. Spa-bassenget damper i det svake lyset, mens stjernehimmelen tennes over meg. Verdener flyter sammen: Det kalde og det varme. Midtvinter og naken hud. Kropp og sjel.
Det er bare en snau time siden snøen føyk rundt skiene mine i lav kveldssol, der jeg stod på Malmagsvålen med panoramautsikt over fjellheimen. Om ikke lenge skal jeg innta en gourmetmiddag med retter jeg ikke ante eksisterte.
I slik en stund kjennes det ikke fullt så utrolig at vesle, svenske Fjällnäs har fått plass på lister over verdens heiteste reisemål i både New York Times og Condé Nast Traveller.

HER ER GULLSKIA 2010

Historiske Fjällnes

Stedet Fjällnäs ligger ved sjøen Malmagen ved foten av snaufjellet vest i Härjedalen, omtrent fem mil fra Røros. Stedet har ikke bare en himmelsk beliggenhet, men også en unik plass i den svenske fjellhistorien. Her lå nemlig Sveriges første fjellhotell.
Det ble bygget i 1882 av Jonas Åslund, en forretningsmann innen skogsindustri. Han kom forbi under en rekognoseringstur, og som ble så begeistret over stedet at han investerte en formue i veiløs villmark.
Da han etter hvert åpnet dørene for de såkalte luftgjestene, det vil si sosietetsfolk som kom for å puste inn frisk luft, ble den svenske fjellturismen født.
Siden den gang har Fjällnäs i stor grad stått upåvirket av tidens tann. Bortsett fra under Andre verdenskrig, da det klassiske pensjonatet ble forvandlet til en militærforlegning, og brukt som depot og feltsykehus for norske flyktninger som kom over grensen. Det ble selvsagt betraktet med misbilligelse av de tyske troppene, og våren 1943 var Fjällnäs truet av invasjon. Situasjonen var så anspent at man fylte hotellet med parafinfat og var klare til å tenne på hele sulamitten, heller enn å se det falle i tyske hender.
Fjällnäs klarte seg, og har nå stedet falt i norske hender – via en svensk mangemillionær. Han heter Lars Bertmar, og hans visjon har også skapt et kapittel fjellhistorie. Finansmannen kjøpte det gamle pensjonatet, og skal ha investert 70 millioner kroner fra egen lomme på utbygging, renovering og innredning. Målet har vært å skape et fjellhotell i det øverste sjiktet.
Hotellet har to imponerende fløyer med påkostede suiter, en praktfull spa-avdeling ved vannet, et økumenisk kapell for konserter og bryllup, samt en gourmetrestaurant. Rommene er lyse med skifergulv og håndlagde tekstiler, og veggene er smakfullt dekorert med kunst. Alt er tegnet og innredet av svenske stjernedesignere, og smakfullt til minste detalj.

Tilgjengelig villmark i Härjedalen

Morgendisen er i ferd med å lette. Solen river stadig større hull i dekket av iskrystaller, og snart ser vi den myke fjellryggen som en glinsende vintergate rett opp mot himmelen. Et stykke bortenfor letter noen ryper mot skyene. Ellers er det stille.
– Forrige uke så vi spor av jerv her, forteller hotellsjefen Cecilia Jansson, som sammen med Emma er mitt turfølge på vei mot Bolagsstugan, som er Fjällnäs egen lille hytte på fjellet.
Det har kun gått en liten halvtime siden vi spente på oss skia på gårdsplassen ved hotellet, og rundet hushjørnet. Nå ligger snaufjellet tilsynelatende uendelig foran oss. Stigningen fortsetter, luften blir tynnere og hjertet går som en slegge i brystkassa. Vel oppe på Bolagskammen er det likevel bare vyene som tar pusten fra oss.
Få steder i disse fjellene gir slik lønn for strevet. Det kjennes som å skritte over en terskel, inn i en helt annen verden i en helt annen tid. Foran oss brisker Vigelmassivet seg og rundt omkring bølger høyfjell som oseaner i alle vindretninger. Den øde dalen med innsjøen Bolagen nedenfor. Alt føles villere, mer dramatisk her. Du vet aldri helt hva som kommer til å skje. En flokk på noen hundretalls rein kan komme buldrende, slik de gjorde forrige vinter. Det kan blåse opp til snøstorm, eller forbli som i dag – strålende sol og blå himmel.
– Mange gjester som kommer hit for første gang opplever turen som veldig ekstrem, med en sterk følelse av villmark. Likevel kan hvem som helst, uten fjellerfaring, bli med, sier Cecilia.
Etter en stund – etter å ha forlatt løypa og nytt noen deilige telemarkssvinger i jomfruelig snø ned mot innsjøen – kommer vi fram til hytta. Vi graver en solgrop, gomler i oss lefser med reinskav og drikker varm sjokolade til, omgitt av stillhet. Jeg tenker at det er nettopp dette som er stedets hemmelighet, det som gjør det så ideelt for skiturer. Høyalpint og storslått, likevel så lett tilgjengelig. Her får du en fjellopplevelse som de fleste andre steder ville kreve en tøff ekspedisjon eller primitiv telttur. Vi tar et siste magadrag av den friske luften, og snur nesa tilbake mot spa og treretters.

Smakfullt i Fjällnes

Etter noen timer fordelt på badstue, isbad og spa-basseng er det klart for nok en gourmetmiddag.
– ... og til hovedrett blir det oksekinn brassert i rødvin, med jevn puré av rotfrukt, pepperrot samt agurkkrem. Til den har vi en rødvin fra sør i Rhône-dalen laget på en blanding av 14 druesorter.
Restaurantsjef Johan Agrell presenterer menyen. Det lyder av fine salonger og smaker deretter. Fjällnäs har en uttalt filosofi om å basere maten på
lokale råvarer så langt det går.
– Det lokale er viktig for oss, sier Mikael Forselius, selv en prisvinnende kokk kjent fra tv.
– Vi kjøper kalv fra Ljungdalen, rein fra en av bygdas samefamilier, tar fisk fra innsjøen rett utenfor, rype fra jakt på egen mark, og ellers bær, sopp og annet godt fra fjellets eget skafferi.
– Ambisjonen er at matopplevelsene skal kunne måle seg med naturopplevelsene, mener kjøkkenmesterne Joakim Beurling og Jacob Brännberg.
– Vi vil ha elegante retter, men beholde det naturlige i alt. Vi koker ofte langsomt. Noen ganger brasserer vi kjøtt opp mot ti timer, forteller Joakim, og forklarer dermed hvordan oksekinnet kunne være så mørt at det kunne spises med skje.
God smak preger også innredning og atmosfære. Samtlige bord har utsikt mot fjellet, her er sprakende ved, 18 år gammel single malt servert på glassverandaen, Yngve Ekström-sofaer, Carl Malmsten-stoler, halvmåneformet bar, takbjelker og brede gulvfliser.

Mest snø i Sverige

Dagene glir videre. Ettermiddager i solgrop eller spa. Alpinkjøring uten heiskøer og bedagelig afterski med gode viner. Fjellværet skifter karakter som en kameleon med beslutningsvegring, men hele tiden er det mye vinter for penga. Her faller det mest snø i Sverige – i snitt fem meter hver vinter – og takket være høyden over havet på 800 meter og avstanden til havet, er snøen helst av den pudderaktige slaget.
Her finner du også et av verdens lengste sammenhengende løypenettverk for langrenn – 300 kilometer med velpreparerte spor i naturskjønt terreng, hvorav mange oppe på snaufjellet. En av de fineste sløyfene går nord for hotellet. Stigningen opp kalles gjerne for moderbakken, men belønningen som venter fyller beina med liv og energi.
Skispora bølger lett mellom fjellbjørkene og bak hver topp venter en vidunderlig vy. Bjørkegrenene er tunge av snø, solen gnistrer i lyseblå og hvite nyanser og det eneste lyset som bryter stillheten er min egen pust.
Fra og med denne vinteren tilbyr Fjällnäs også treningsrådgivning for langrennsløpere – både skøyting og klassisk teknikk, treningsopplegg, smøring og kosthold. Læreren er ingen ringere enn Kjell Ove Oftedal, tidligere trener for det norske skiskytterlandslaget.
– Dersom du går teknisk riktig, orker du mer. Du får mer glede ut av skikjøringen og kan nyte naturen i større grad, mener Kjell Ove.

FJELLTUR MED BARN

Velfortjent pleie på Fjällnes

Etter åtte skimil på fem dager synes jeg at jeg har fortjent noe ekstra. Mii Gullo Spa tilbyr et titalls behandlinger, alle døpt etter tjern i området. Jeg faller for Storrödtjärn, en steinmassasje med stein fra fjell i nærheten, og oljen er blandet med essenser fra orkideer plukket på fjellet. Det kjennes økologisk og passende.
Steinene holder 55 grader og er ekstra avslappende for musklene. De skal også gi balanse, i følge hotelles spa-sjef Malin Pihl som plasserer dem rundt om på min kropps ulike chakra.
– Om man tror på den slags, så hevdes det at steinene trekker negativ energi ut av kroppen, og når det er fullmåne ligger de ute om natten for å renses. Og om du ikke tror, kan du jo bare nyte.
Det holder i massevis for meg, og jeg faller sakte inn i en avslappende tilstand. Varme steiner glir langs kroppen, mens musklene mykner. Beroligende sang i høytalerne, søte dufter og bløte hender – omtåket pendler jeg mellom drøm og virkelighet.
En stund senere glir jeg ned i spa-bassenget igjen. Det er beinkaldt lufta og pluss 38 i vannet. Haken i vannoverflaten. Kvelden er blå.
«Mii gullo» betyr «hvordan har du det» på samisk.
Jo takk, ikke så verst.

Turistinformasjon

Om Fjällnes

Fjällnäs est. 1882 har 43 rom i ulike klasser. Priseksempel for lang vinterweekend (torsdag–søndag) i standard dobbeltrom med helpensjon og tilgang til spa for to pers: 6026 norske kroner.

Få også med deg i Fjällnes

To mil øst for Fjällnäs ligger Funäsfjällen der du finner fem alpinanlegg med til sammen 126 nedfarter.
På Fjällnäs est. 1882 kan du leie snøscooter for en halv eller hel dag, eller bli med på snøscootersafari med guide.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere