Gå til sidens hovedinnhold

– Viltnemda burde gitt rådyret et nakkeskudd

Sist onsdag ble et rådyr påkjørt på Oppsal. Vitner er forferdet over hvordan Viltnemda håndterte saken.

OPPSAL: Ulykken skjedde i rundkjøringen i krysset Østmarkveien/Hellerudveien.

– Da mannen fra Viltnemda ankom stedet, lå det hjelpesløse dyret i veikanten og blødde fra hodet, sier tidligere gårdbruker Olav Hauggård (72).

Han og kona er rystet over Viltnemdas håndtering av saken.

Tre skudd

– Mannen stilte seg opp halvannen meter fra rådyret og skjøt. Han bommet og avfyrte derfor skudd nummer to, sier Hauggård.

Da heller ikke det andre skuddet traff rett, reiste rådyret seg forsiktig. Mannen tråkket på hodet, og skjøt for tredje gang

Han så dyret lide mer og mer for hvert skudd.

– Da heller ikke det andre skuddet traff rett, reiste rådyret seg forsiktig. Mannen tråkket på hodet, og skjøt for tredje gang, sier Hauggård.

Det tredje skuddet avlivet dyret.

– Det var flere folk som så på, blant annet barn. Alle var forferdet over at han ikke gikk tett inntil og avlivet med ett enkelt nakkeskudd, forteller han.

Bedt om å “fløtte seg”

Hauggård forsøkte å gi råd, fordi han mente dyret ble dårlig behandlet.

– Da ble jeg bedt om å “fløtte meg”, sier Hauggård.

Han mener det beste hadde vært om mannen hadde siktet geværpipa inntil nakken på rådyret.

– Jeg opplevde mange stygge påkjørsler da jeg jobbet på gård, og det beste er å avlive dyret med en gang, slik at det ikke lider. Det må gjøres skikkelig på en human måte, sier han.

Krysningssted

Kona Berit Hauggård (64) er svært opprørt over hendelsen.

– Jeg er forbanna. Det er fælt når slikt skjer. Etter at jeg så rådyret har jeg ikke sovet godt eller hatt matlyst, sier hun.

– Det vi trenger her er et skilt, slik at bilene blir oppmerksomme på at det er et krysningssted for dyr. Dessuten ville det hjulpet om det ble hengt opp lyskastere, sier hun.

Ekteparet Hauggård har bodd på Oppsal i 20 år, og har sett flere dyr bli påkjørt.

– Nå er det bare et rådyr igjen av flokken, som før bestod av 13 dyr, sier ekteparet.

– Jeg oppfordrer de som bor oppe ved Eftasåsen til å slutte å mate dyrene. Det er derfor de krysser veien, forklarer Berit.

– Hver dag går det omtrent fem dyr frem og tilbake. Det er synd, fordi veien er svært trafikkert, spesielt i rushtiden.

– Vanlig prosedyre

Tor Bråten var på vakt for Viltnemda da rådyrulykken fant sted, og har en annen versjon av det som skjedde. Han sier at det første skuddet han avfyrte var et nakkeskudd, og at rådyret døde momentant.

– Jeg fulgte vanlig rutine, som går ut på en trygg, effektiv og human avlivning. Det spiller ingen rolle om jeg stod halvannen meter unna når jeg bruker det type våpen som jeg gjør, sier Bråten.

– I dette tilfellet var det en mann som oppførte seg svært aggresivt og høylytt da jeg gjorde jobben min. Jeg hadde bedt alle holde avstand, men han gikk bort til dyret slik at det reiste seg, rett før jeg skulle avfyre det første skuddet, sier Bråten.

Bare krampetrekninger

– Etter at et dyr er dødt har det mye adrenalin i kroppen og det kan få krampetrekninger. Det skjedde i dette tilfellet, og derfor holdt jeg dyret nede og avfyrte to sikringsskudd, slik at alle personene som sto rundt skulle skjønne at dyret var dødt, sier Bråten.

– Trygg, effektiv og human avlivning tilstrebes i slike situasjoner og er også i dette tilfellet gjennomført, sier Bråten.

Han har full fortåelse for at folk synes en slik hendelse er ubehagelig.

– Det er ofte en svært traumatisk opplevelse for både sjåføren som kjører på et vilt dyr, og for de som ser på at dyret må bli avlivet. Derfor er jeg nøye med å snakke med dem etterpå, sier Bråten.

Viltnemda opplyser forøvrig at rådyret hadde brukket rygg og sprukket lever etter ulykken.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping