*Nettavisen* Nyheter.

Viltviner i fleng

Foto: Art of Taste

I novemberslippet fokuserer polet på Nord-Rhône - et utmerket valg, siden vinene derfra er glimrende til høstens vilt- og lammemiddager. Sjekk vinene her.

Det er et sterkt rødvinsdominert slipp polet presenterer i november, og det passer forsåvidt bra med årstiden. Totalt kommer 70 nye produkter i salg i fullsortimentet, fordelt på 54 rødviner, 1 musserende vin, 1 fruktvin, 2 sterkviner og 6 brenneviner. Som vanlig er det vin som er vårt anliggende her.

Produktene blir tilgjengelig i utsalgene førstkommende lørdag. Vi gjør også oppmerksom på at de fleste av de dyrere vinene kun er tilgjengelig i små partier på enkelte polutsalg i de største byene.

Dyrt og godt
Det er som nevnt det franske vindistriktet Nord-Rhône som er fokusområde i dette slippet. Her produseres det i hovedsak rødvin basert på syrah-druen, og blant sub-distriktene (de såkalte appellasjoner) finner vi Côte-Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas og Saint-Joseph. I tillegg til Nord-Rhône, har polet i november «minifokus» på franske Bordeaux og italienske Piemonte.

Et annet kjennetegn ved dette slippet, er de høye prisene. Vi kan knapt huske et slipp fra polet med så mange dyre viner. Men så er det også mange gode viner her. Det som er litt synd, er at det ikke er flere, noe som nok skyldes at den svake 2002-årgangen har begynt å gjøre seg gjeldende.

Alle vinene ble testet av Ken Engebretsen. Ken er tidligere kjellermester på Bagatelle og restaurantsjef på Le Canard. Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best og 50 dårligst. Det er ikke tatt hensyn til pris i poenggivningen.

Anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng eller høyere finner du på linker nederst på denne siden, men først vil vi gjerne fremheve de beste kjøpene.

Gode kjøp
Med det sterke rødvinsfokuset, er det ikke så rart at alle våre anbefalte viner er røde. Det beste kjøpet i slippet er denne fra Nord-Rhône:

Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle 2001, vnr 45639, kr 185, 87 poeng
Dyp fiolett mot sort. Herlig, frisk duft av mørke bær med nydelig integrerte eiketoner. Meget frisk og fin syrah, med god tetthet, flott balanse og diskret jordsmonnpreg. En «liten» Hermitage. Denne vinen sitter som et skudd til høstens kraftige vilt- og lammemiddager. Prøv den også til harde, vellagrede oster som cheddar, gouda, gruyère, parmesan etc.

Er du på jakt etter noe rimeligere, kan du prøve denne vinen fra Puglia i Syd-Italia:

Proemio Castel del Monte 2003, vnr 46154, kr 100, 78 poeng
Fiolett mot sort. Ren og behagelig nese med urter, mørke bær og krekling. Pen inngang og et rent og fyldig trykk gjennom smakskurven. Flott bærfruktighet. Drikk denne vinen til lette og middels kraftige retter av svin, kalv og okse.

Den udiskutabelt beste vinen i hele slippet er denne fra Bordeaux:

Ch. Pontet-Canet 2001, vnr 13476, kr 400, 94 poeng
Tett, mørk rød på farve. Herlig og elegant duft med rik og tett frukt og innslag av urter, toast og nykvernet kaffe. Rik og flott moden frukt i smaken med nydelig balanse. En strålende bordeaux på den elegante siden. Denne vinen formelig skriker etter lammefilet eller andebryst, men først trenger den noen år i kjelleren.

Til slutt tar vi med en artig vin, en halvsøt rødvin fra Veneto i Italia laget på halvtørkede druer:

Corte Giara Recioto della Valpolicella 2000, vnr 20516, kr 135, 83 poeng
Rødfiolett på farve. Frisk, rik og tett duft av moreller, aprikos og plommer, samt tørkede frukter. Også rik, tett og frisk i smaken, med god balanse. Hvis du har lurt på hvilken vin du skal servere til sjokoladedesserter, så har du svaret her. Ost er også godt. Prøv vinen til harde, vellagrede oster som parmesan, eller ikke for salte blåmuggoster, som f.eks. gorgonzola, så holder vi oss i nabolaget.

På linkene nedenfor finner du anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng eller høyere.

Rødviner under 150 kroner
Rødviner over 150 kroner
Hvitviner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.