RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jens Haugen (Glåmdalen)

«Vin hver dag og en whiskey i ny og ne»

Sist oppdatert:
For George Melford Nygaard er ikke det å være 103 år noe hinder for nær sagt hva som helst. I september dro han på en 14 dagers tur til USA.

- Barnebarnet Jani skulle gifte seg. Det ville jeg jo få med meg, sier den sjeldent spreke karen som fyller 104 år i januar til Glåmdalen.

Ledsaget av Tone Imzouagh, som jobber ved Roverudhjemmet og Terje Martinsen, tok han den ni timer lange flyturen via Island til Seattle. Så var det to timers biltur før han var hjemme hos sønnen Daniel i byen Chehalis.

Ut på tur
Da George først hadde tatt turen til USA, og bryllupet var unnagjort, var det tid for å farte rundt å besøke kjente trakter fra tiden han bodde i USA.

- Blant annet var vi i Minot i Nord-Dakota der det hvert år er høsttakkefest med mange utvandrede nordmenn som deltar. Ellers fartet vi rundt, spiste godt og shoppet de 14 dagene vi var der, forteller George.

Middag på restaurant i det roterende 184 meter landemerket Space Needle i Seattle ble det også før 103-åringen satte kursen hjemover.

- Det ble bygget i 1962. Jeg har vært der flere ganger før, men det var dyrt å spise der, sier George.

Hjemturen ble litt slitsom, men George rakk innom taxfreebutikken for å få kjøpt med seg én liter whiskey før turen gikk hjem til Roverudhjemmet.

Vin er medisin
Der har han bodd i snart to år nå. En kraftig lungebetennelse gjorde at han ikke lenger kunne bo hjemme.

- Her trives jeg godt. Dette er hjemmet mitt nå, sier han.

- Hva er oppskriften på å bli så gammel og være så sprek?

- Vin, ett glass hver eneste dag. Kanskje litt mer iblant også. Det har jeg tatt de siste 25 årene. Å så en whiskey i ny og ne, men aldri for mye. Jeg vet hvor mye jeg tåler etter å ha drukket fra meg i ungdommen. Fram til 1953 røykte jeg opp til 60 sigaretter før jeg sluttet.

På rommet på Roverudhjemmet har han en Tandberg sølvsuper radio og platespiller. På den spiller han ofte gamle vinylplater fra 50-tallet mens vinen fortæres.

- Ellers går dagene med til mye lesing og trim. Daglig tar jeg 5-6 turer gjennom korridorene. Det blir nærmere et par hundre meter per tur.

Nå funderer han på om det skal bli en ny USA-tur til neste år.

- Familien vil at jeg skal komme neste høst også. Jeg får se an formen først før jeg tar noen endelig beslutning på det.

SE VIDEO: Snart 104 år gamle Georg gir deg nøkkelen til et langt liv

 

Les flere saker i Glåmdalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere