Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uværet:

Vinden skaper store problemer

LAVTRYKKETS SENTRUM: Klokka 13 fredag presenterte Meteorologisk institutt dette satellittbildet av uværet som beveger seg inn mot Sør-Norge. Skyene danner en tydelig spiralform rundt det som er lavtrykkets sentrum like ved land.
LAVTRYKKETS SENTRUM: Klokka 13 fredag presenterte Meteorologisk institutt dette satellittbildet av uværet som beveger seg inn mot Sør-Norge. Skyene danner en tydelig spiralform rundt det som er lavtrykkets sentrum like ved land. Foto: (Meteorologisk institutt)
Sist oppdatert:
Uværet er i fred med å sette et skikkelig preg på Østlandet. Østfoldbanen og Gjøvikbanen er stengt, og tusenvis har mistet strømmen.

Kongsvingerbanen er åpnet for trafikk. Raumabanen er også stengt mellom Bjorli og Åndalsnes på grunn av rasfare ved Veslemannen.

- På grunn av mye vind og trefall er Kongsvingerbanen stengt mellom Fetsund og Sørumsand, Gjøvikbanen er stengt mellom Gran og Gjøvik og Østfoldbanen er stengt fra Sarpsborg til Ed, opplyser Bane Nor på Twitter.

Les mer: Takstillas i Tollbodgaten ved Oslo S har løsnet – Kollektivtrafikken rammes

Tusenvis uten strøm

Uværet har ført til at mange har mistet strømmen på Romerike, i Østfold og i Drammens-området.

– Det er for tiden veldig mange strømbrudd, særlig grunnet trær som faller over linjer. Det er totalt 27.000 strømbrudd i hele Hafslunds område, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund til Moss Avis.

Ifølge Schau er antallet strømbrudd så stort at det vil ta tid før strømmen kommer tilbake. I verste fall kan det ta flere dager.

– Det er svært omfattende reparasjonsarbeid som må til alle steder, sier han.

Over 8.000 husstander på Romerike er rammet av strømbrudd, melder NRK. Drammens Tidende melder om høy beredskap hos strømselskapet Glitre, men at bare litt over hundre var uten strøm ved 18-tiden fredag. Tidligere på dagen var tallet 1.600.

40.000 av Hafslunds kunder er uten strøm

Ti av 80 høyspendt linjer har gjenopprettet driften. Ytterligere 70 linjer er ute av drift, melder Hafslund.

- Vi jobber kontinuerlig med feilretting utover kvelden og natten. Dette er en av de største feilsituasjonene vi har opplevd i vårt nett. Antall høyspentfeil er på høyde med uværet «Dagmar» i 2011, skriver kommunikasjonssjef hos Hafslund, Morten Schau i en e-post til Nettavisen.

Aldri vært så mange høyspendtfeil siden 2011, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund Nett.

- Vi har om lag 130 mannskaper i arbeid for å håndtere denne situasjonen. Det er et krevende arbeid, med farlige forhold i nettet, samt mye vind som skaper nye feil og ytterligere utfordrende feilretting for oss, skriver han videre.

jobben med å rette opp feilene vil fortsette utover natta. Men på grunn av sterk vind kan de ikke fly med helikopter over linjene i kveld.

- I morgen vil vi besiktige linjene med helikopter, og da får vi bedre kontroll over feilsituasjonen.

Han ber også alle som observerer farlige forhold om å melde i fra.

- Trær som faller over linjene våre kan medføre at strømlinjene faller på bakken, og berøring av disse kan være livsfarlig. Vi ber publikum om å melde fra til oss dersom de ser slike forhold på telefon 22 44 10 40.

Mobilnettet er slått ut

Flere av Telenors basestasjoner i Østfold, Akershus og Hedmark er fredag ettermiddag slått ut som følge av strømbrudd i forbindelse med uværet.

– Akkurat nå er 15 basestasjoner i Østfold, 13 i Akershus og fem i Hedmark ute av drift på grunn av strømbrudd som følge av uværet, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til NTB klokken 18 fredag.

Han vet ikke hvor mange kunder som er rammet av at basestasjonene er ute av drift.

– Vi er prisgitt strøm på basestasjonene våre, så derfor er vi avhengige av at strømselskapene retter opp feilen for at basestasjonene skal kunne komme tilbake i drift. Det er litt reservestrøm i batterier på hver stasjon, men den varer ikke lenge, sier Orheim.

Hos konkurrenten Ice er tolv basestasjoner ute av drift i 18.45-tiden fredag.

– Disse er hovedsakelig i Østfold, men det er også noen ute av drift i Akershus og Hedmark, sier kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson.

Hos Telia er 15 basestasjoner i hvert av fylkene Østfold og Akershus nede fredag kveld.

– Rømskog i Østfold og Enebakk i Akershus er kraftigst rammet. Vi håper det ordner seg så fort som mulig, sier pressevakt Ellen Scheen hos Telia.

– Urovekkende mange båter på sjøen

Redningsselskapet har alle skøyter ute på oppdrag mens vinden herjer i Oslofjorden. – Urovekkende mange båter på sjøen, skriver selskapet på Twitter.

I Twitter-meldingen ber redningstjenesten om forståelse for at de prioriterer oppdrag som gjelder liv og helse framfor båter som ligger til kai med problemer.

Redningsselskapet oppfordret fredag morgen båtfolket til å ta hensyn til det varslede uværet og huske sjøvettreglene. Likevel ble det altså svært travelt da vinden kom.

– Vårt budskap er at båtfolket må ta hensyn til værmeldingene, respektere forholdene på sjøen og følge sjøvettreglene. Alle som skal ut på sjøen, må respektere forholdene, det gjelder spesielt i dag når det er krevende vindforhold, sier pressevakt Oddbjørn Nesje til NTB.

Bil truffet av et tre

Vinden herjer med både trær, takplater og takstein over hele Østlandet. På E18 ved Høvik er en bil truffet av et tre, men ingen personer ble skadd.

På Oslo lufthavn har det blåst av plater fra vakttårnet og truffet en bil. Det gjør ifølge NRK at alle nå må parkere bilene sine i parkeringshusene. Det har også blåst av takplater fra flere hus i Oslo.

I hovedstaden har det blåst av takplater blant annet i på Kalbakken kjøpesenter og i Ringgata. En stor plate har falt ned på Tøyen, og i Bygdøy allé 14 raser det takstein, melder NRK.

– Over hele distriktet har vi fått meldinger om at vinden herjer. Flere trær som har falt over veien, nå sist på E18 inngående ved Høvik hvor et tre har truffet en bil. Ingen personskade. Politiet rykker ut. Brannvesen og VTS jobber også med opprydning, tvitrer politiet.

Fergeselskapet Color Line kansellerer fredag fergeavganger mellom Kristiansand og Hirtshals samt Strømstad og Sandefjord på grunn av værforholdene.

Superspeed 2 mellom Larvik og Hirtshals med avgang klokka 08 og rutemessig ankomst klokka 11.45 er ikke ventet til Hirtshals før klokka 14.45, ifølge Color Line.

I Østfold melder politiet klokka 12.50 at de begynner å få inn meldinger om båter som har slitt seg løs fra fortøyningene på grunn av været.

- Henstiller båtfolket til å sjekke fortøyningen slik at skader på båt unngås, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

De har blant annet meldt om det som trolig var en drivende husbåt mellom Ringshaug og Engelsviken, samt en fiskeskøyte og en cabin cruiser som har slitt seg løs og begynt å drive.

Det meldes også om tak som blåses av og fare for trær i veibanen som følge av uværet fredag.

- Deler av tak blås av restaurant politiet ber folk være oppmerksomme på at løse deler kan falle fra tak. Brannvesenet er på vei til stedet, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter fredag ettermiddag.

Se hvilke ruter som er kansellert her

Sjekk farevarsel for ditt område på yr.no her

Til Halden Arbeiderblad forteller Irene Østnes fra Halden kommune at trær velter lettere etter den tørre sommeren.

– Vi har hatt unormal tørke de siste månedene, som gjør at trærne velter lettere når vi får slike vindkast. En må huske at selv friske trær velter nå. Jeg oppfordrer alle til å holde seg unna trærne i dag, sier hun.

VINDEN: I Peder Ankers gate i Halden har det veltet et tre over en parkert bil. Foto: Emely Hansen

- Liten til full storm

Det er sendt ut kulingvarsel for Skagerrak. Det ventes økning til sørvest liten til full storm 25 meter i sekundet fredag morgen og sørvest sterk kuling 20 meter i sekundet fredag ettermiddag, ifølge yr.no.

«Meget høye bølger med lange overhengende kammer. Skummet, som dannes i store flak, driver med vinden i tette hvite strimer så sjøen får et hvitaktig utseende. Rullingen blir tung og støtende. Synsvidden nedsettes. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt», heter det i farevarselet.

Farevarselet for kraftig vind gjelder for fylkene Vestfold, Østfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark, Møre og Romsdal, Trøndelag og «svært kraftig vind» for Helgeland, Saltfjellet og Salten.

- Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til å gradvis øke nordover og vil nå Oslofjorden i løpet ettermiddagen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB.

I Stavern i Larvik kommune valgte Foldvik familiepark fredag å stenge parken på grunn av varslene om sterk vind, melder Østlands-Posten.

- For første gang i Foldviks historie ser vi oss nødt til å stenge parken. Det er meldt storm i kasta, noe som utgjør en sikkerhetsrisiko hos oss, skriver ledelsen i parken på sine nettsider.

Fergeselskapet Color Line kansellerer fredag en rekke fergeavganger på grunn av kraftig vind. Illustrasjonsbilde.

Farevarsel om regn og vind

Meteorologene har varslet lokalt mye nedbør i Rogaland, Telemark, Buskerud, Oppland og Møre og Romsdal. I tillegg er det farevarsel for kraftig og til dels svært kraftig vind i i en rekke fylker fredag og lørdag.

Politiet advarer

Politiet ber publikum etterkomme de råd som er gitt i farevarslene:

- Ikke legg ut på tur i fjellet, feste løse gjenstander og følg de varslinger og føringer som blir gitt, heter det i en melding fra Innlandet politidistrikt fredag formiddag.

Se løpende Twitter-meldinger fra Meteorologisk institutt:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!