Vinden snur ved vulkanen

Foto: Brynjar Gauti (AP)

Vinden har snudd på Island og askerøyken blåser sørover fra Eyjafjallajökull.

17.04.10 15:41

Det er geologene på Island som rapporterer dette på hjemmesiden til geologisk institutt ved universitetet på Island. Disse geologene følger vulkanutbruddet på nærere hold enn noen andre verden over.

- Jeg tar ikke det for gitt før jeg ser dette selv på mine prognoser. Vi må se på vinden i høye luftlag, og ikke bare på bakkelag. Hvis det er snakk om bakkelag får det ingen innvirkning. Hvis vi får nordlig vind i luftlaget høyt oppe sendes strømmen mer mot de britiske øyene. Det er det som eventuelt skjer. England, Belgia, Nederland, og den sektoren, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen.

- Hvis dette er tilfelle sender du konsentrasjonen av bruddet mot disse områdene. Norge slipper noe mer unna den strømmen. Men så spørs det jo hvordan vindretningen ligger i dette området. Skyene kan jo bli kastet rett tilbake, sier Gislefoss.

Norge kan få åpning
Dette stemmer med tendensen som Meteorologisk institutt har meldt tidligere, da man beregnet at norsk luftrom skal være askefritt søndag. De samme estimatene sier imidlertid at vinden vil snu, og at askeskyene vil være tilbake i Norge til uken.

Les: Norge askefritt søndag
Les også: Se askeskyen fram til tirsdag

Seniorforsker doktor Fred Prata ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) er blant verdens fremste eksperter på vulkaner og vulkanaske. Han jobber nå med å utvikle et nytt system for luftfarten som skal gjøre at pilotene blir varslet om askeskyer foran flyet.

Les: Norsk oppfinnelse løser askeproblemet

Under kan du se en animert versjon av hvordan Meteorologisk institutt tror askevinden vil blåse fram til tirsdag. Her vil du se at man beregner at vinden vil blåse sørover en stakket stund.

HTML EMBED

Nå sitter han askefast i California og bruker tiden på å overvåke vulkanen via satelitter sammen med verdens ledende vulkaneksperter. Her er blant annet folk fra Met Office som gir råd til luftfarten.

Sprer seg
- Vi overvåker satellittene kontinuerlig, og setter blant sammen Volcanic Ash Advisory-rådene som blir gitt av Met Office i London, sier Prata. Det er disse rådene som blant annet Nettavisen har publisert flere ganger om dagen, og som Avinor lener seg på når de stopper flytrafikken i Norge.

Rapport for lørdag 17. april fra VAAC konstaterer at luftrommet fra Mo i Rana og sørover er stengt lørdag. Askeskyen har nå spredt seg helt ned til Nord-Italia, og er også på vei inn i Russland. Lørdag hadde flyplassen ved Kaliningrad blitt stengt, og myndighetene frykter nå også at større deler av luftrommet kan bli stengt.

- Det er to typer vulkanutbrudd - eksplosive og langvarige. Dette utbruddet er av den langvarige typen. Vulkanen kan fortsette å spy ut aske i dager, uker eller måneder. Det er umulig å si konkret hvor lenge et slikt utbrudd kan vare, det eneste man kan si er at det kan vare lenge, sier Prata.

Kunne vært unngått
Tidspunktet for utslippet var svært dårlig for Norge og Europa. For det første gjør årstiden at asken har kommet høyt opp i atmosfæren, slik at den sprer seg fort og langt.

- Asken har nådd svært høye høyder. Det er fordi utbruddet kommer på en årstid hvor det er mye is og vann, som gir energi. Dersom utbruddet ikke hadde skjedd i nærheten av en isbre, eller dersom det hadde skjedd på sommeren, hadde ikke asken kommet så høyt opp, sier Prata til Nettavisen.

Samtidig skjer utbrudet i en tid da vestavinden står på jevnt og lenge. På grunn av jordrotasjonen dannes det ofte vestavind som blåser mot Norge.

Les egen sak: - Vi har vestavind nesten hele året

Statsmeteorolog John Smits sier til Nettavisen at Norge kunne sluppet unna dersom utbruddet hadde skjedd i vinter.

- Da var det et høytrykk som blokkerte vestavinden. Den klarte ikke strømme gjennom, og delte seg mot Svalbard og Nordpolen ene veien, og England og Spania andre veien, forklarer Smits. På denne tiden av året derimot, blåser det jevnt fra vest.

Asken endrer seg
hjemmesiden til Institutt for geofag ved universitetet på Island kan du lese i detalj om selve utbruddet.

Under kan du se et kart der vulkanen er markert. Artikkelen fortsetter under kartet.

HTML EMBED

View Vulkanutbrudd Island in a larger map

Her står det blant annet at utslippene fra vulkanen har endret karrakter siden det store utbruddet startet natt til 14. april. I begynnelsen inneholdt lavaen 47 prosent silisiumdioksid mens innholdet nå har økt til 58 prosent. Dette tyder på en utvikling i tilførselen av magma.

Også forskerne på Island konstaterer at ingenting tyder på at utslippene vil minske. Utbruddet er stabilt og slipper ut en sky som legger seg i 5 kilometers høyde, med utbrudd som pumpes 8 kilometer opp i atmosfæren. I disse høydene fraktes askerøyken vestover med jetstrømmene.

Nedenfor kan du se video tatt av vulkanen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Flytrafikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag