*Nettavisen* Nyheter.

Vinden stoppet alle toppforsøk

Sterk vind stoppet alle forsøkt på å nå toppen av Mount Everest i pinse- og 17. mai-helgen.

18.05.05 14:57

Det gode været lar vente på seg i Himalaya i år. Derfor kommer færre enn vanlig til å nå toppen i år. Perioden med rolig vær kommer til å bli mye kortere i år enn vanlig, før monsunen settet inn, og umuliggjør alle toppforsøk.

Den norske everest2005-ekspedisjonen hadde planlagt å legge ut sikkerhetstau over de siste store hindringene mot toppen. Men ekspedisjonsleder Jon Gangdal forteller på ekspedisjonens hjemmeside at sherpaene ble beordret ned fra fjellet, før jobben ble gjort.

Sterkere vind
- Sherpaene som skulle legge tau, hadde ifølge Dawa mye sterkere vind enn ventet. De ble beordret ned etter å ha lagt tau til 1st Step på 8500 meter, sier Gangdal på ekspedisjonenens hjemmeside.

Selv ventet han i leir 2 på 7500 meters høyde. Men der ble ikke han og klatrekompisene Mattias Karlsson, Marius Flygind og Vidar Femdal Røe særlig lenge.

- Før vi visste ordet av det, gikk glidelåsene på teltene opp. Der sto Tenzing og Dawa Chhiri 2. De hadde gått de siste 200 meterne fra toppen av snøfeltet i den voldsomme vinden, og var kommet for å hjelpe oss med å ta ned teltene som neppe ville holdt dagen ut om de var blitt stående.

- Ute av teltet var vinden så sterk at vi måtte krabbe omkring for ikke å blåse av eggen. Heldigvis er det faste tau hele veien til Nordskaret dit vi kom ved 12-13-tiden, forteller Gangdal videre.

Feiret med grøt
Dermed ble 17. mai feiret nede i Advanced Base Camp. Selv om de helt store kulinariske opplevelsene uteble.

- Grøt stod som vanlig på menyen for 65. dag på rad. Tennene løp i vann ved synet av gryta. I tillegg flottet vi oss med et kokt egg og en lefse samt mengder av te. Vi fikk også et hyggelig besøk av våre russiske venner som kom og gratulerte oss med dagen, skriver Henrik Wolf Meedom på www.everest2005.no.

Siden vinden fortsatt gjør bestigninger av Mount Everest umulig, har man utsatt alle toppforsøk på ubestemt tid. Muligens kan det være en sjanse i slutten av uka.

Annonsebilag