Gå til sidens hovedinnhold

Vindkast opp i orkan styrke under Viking Sky-dramaet - nytt lavtrykk på vei

Vindkastene ble målt til 38,9 meter i sekundet utenfor Molde lørdag. Se hvor det blåste mest.

OSLO (Nettavisen): Et stort lavtrykk førte til mye vind, høy vannstand og høye bølger flere steder i Norge lørdag. På Ona fyr var middelvinden oppe i 29,3 meter i sekundet - tilsvarende sterk storm. Ona fyr ligger rundt 30 kilometer sørøst for Hustadvika der cruiseskipet Viking Sky fikk motorstans og havnet i havsnød lørdag ettermiddag.

Sjekk værvarselet for ditt område på yr.no

- Vindkastene ble målt til 38,9 meter i sekundet. Dermed var vinden oppe i orkan styrke i kastene, sier Tone Huseby ved klimavakten på Meteorologisk institutt til Nettavisen mandag morgen.

Middelvind fra 24,5 til 28,4 m/s regnes som liten storm, 28,5 til 32,6 m/s er sterk storm og over 32,6 er orkan, ifølge meteorologenes skala.

Oransje nivå for vannstand

Bodø, Kabelvåg og Narvik passerte oransje nivå for vannstand under floa lørdag ettermiddag. Da trakk meteorologene tilbake oransje farevarsel for høy vannstand i Trøndelag og Nordland, men advarte mot vestlig storm og høye bølger lørdag kveld.

Vindmålingene lørdag fortalte om vindkast opp i 45,8 meter i sekundet på Reinsfjellet i Gjemnes (994 meter over havet), 45 meter i sekundet på Roaldshornet (1230 meter over havet), 38,9 meter i sekundet på nevnte Ona fyr og 38,3 meter i sekundet på Svinøy fyr nord for Stad.

Les også

Her får kvinne på Viking Sky cruise-taket i hodet

Polart lavtrykk på vei

Mandag melder meteorologene om et nytt stormsenter som har kurs mot Norge. Det er et polart lavtrykk som er på vei inn mot Nordland. Det kommer inn over kysten mandag ettermiddag og kveld og gir mye vind og tette snøbyger, særlig i Nordland og i Nord-Trøndelag, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

- Det er ute i havet og kanskje inn mot kysten vi venter storm, men det er et ganske lite lavtrykk, langt mindre og smalere enn det vi hadde i helgen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

Våren kommer til Østlandet

For Sør-Norges del kan Ovhed melde at våren er i anmarsj. Det ventes mye flott vårvær på Østlandet denne uka.

- Det kan bli temperaturer opp i 15 grader, skulle jeg tro. Torsdag blir kanskje den varmeste dagen, mens det blir noe kjøligere til helgen igjen.

- Er det våren som kommer?

- Ja, det blir mildt også på Vestlandet, men der ventes vesentlig fuktigere vær. Det ser også ut til å bli mildvær langs kysten av Nord-Norge i løpet av uken, også der fuktig.

Les også

Knut Arild Hareide hyller redningsmannskapet etter Sky-dramaet

Høye bølger og liten storm

Det var lørdag ettermiddag i 14-tiden at dramaet begynte på cruiseskipet Viking Sky. De fikk motorstans og sendte ut mayday-melding fra Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Det var svært høye bølger i området og opp mot liten storm. To redningsskøyter som var på vei mot skipet i havsnød måtte snu. En omfattende redningsinnsats ble satt inn for å evakuere passasjerene om bord. De ble heist opp i helikoptre og fløyet til land, og i løpet av kvelden og natta var 470 passasjerer evakuert. Det var i alt 1373 personer om bord i skipet. De fleste av passasjerene kom fra USA og Storbritannia.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt her:

Kommentarer til denne saken