Gå til sidens hovedinnhold

Vinmonopolet-produsent frastjålet whiskey til over 100.000: -  Høres ut som en dårlig film

Hva får du om du blander koronapandemien, et grunnstøtt konteinerskip og en sovende lastebilsjåfør? I verste fall kan det være dårlige nyheter for whiskeyglade nordmenn.

- Jeg fikk først høre nyheten via en kollega i Sverige, som hadde fått beskjeden før meg, og trodde dette var noe som gjaldt det svenske markedet. Men så skjønte jeg at det var akkurat den lastebilen vi hadde fått bestilt fra Tyskland. Er det mulig å ha så uflaks, sier Senior Brand Manager Spirits i Altia, Marius Dyrøy, til Nettavisen lattermildt.

Det finskeide selskapet er ledende innen produksjon og distribusjon av vin og brennevin i Norden og Baltikum. Men nå har Altias norske avdeling fått et sjeldent problem i fanget.

Natt til torsdag ble nemlig en lastebil på vei til Oslo frastjålet dyrebar last - nærmere bestemt 1440 flasker med whiskeyen Jack Daniels. Verdien? Litt over 100.000 kroner.

Les også: Reagerer på Norwegians cashpoints-trekk: - Desperat jakt etter penger

- Den perfekte stormen

Etter koronavirusets inntog var det allerede blitt vanskeligere å importere varer til Europa, særlig grunnet en global mangel på kontainere.

I tillegg sørget det gigantiske konteinerskipet Ever Given for ytterligere forsinkelser for både Altia, og flerfoldige andre selskaper, da det grunnstøtte og blokkerte Suezkanalen.

- Det er egentlig den perfekte stormen; med stengte grenser og stengt uteliv, så har salget på polet på mange varer vært ekstremt høyt. I tillegg hadde vi påskeeffekten, med økt salg, og dette konteinerskipet i Suezkanalen, samtidig som transporten over Atlanterhavet til Europa og Norge fra før av har gitt ekstremt store forsinkelser, forklarer Dyrøy.

Dermed har Altia vært i ferd med å gå tom for flere produkter, og spesielt Jack Daniels-whiskey. Såpass ille stilt var det at Dyrøy og kompani måtte få flydd inn varer til produksjonsanlegget i Oslo.

- Det var ikke akkurat så veldig billig, men vi fikk i forrige uke Jack Daniels med fly fra Tennessee for å sikre at vi hadde nok. Derfor hadde vi også bestilt en nødsending fra Tyskland i tillegg denne uken, forteller han.

Det var nettopp denne lastebilen som ble frastjålet de 120 eskene med whisky, da sjåføren hadde lagt seg til å sove i førerhuset på en parkeringsplass ved Erikslund i Ängelholm i Sverige, skriver Helsingbors Dagblad.

Det utgjorde ifølge Dyrøy halve lasten eller mer presist 720 liter brennevin.

Les også: To av ti drikker mindre enn før pandemien

- Konsekvensene er store

Da sjåføren våknet, varslet han politiet som kom til stedet. Hittil er det ingen mistenkte, men saken er politianmeldt.

- Jeg har ikke hørt noe nytt fra logistikkavdelingen vår, men vanligvis ville jo slik transport vært plombert. Det er første og forhåpentligvis siste gang jeg hører om noe sånt som har skjedd. Det har hendt at kanskje en kasse eller to, som vil si fem og 15 flasker, forsvinner under frakt, men ikke noe som dette, sier Dyrøy og legger til at han trodde det hele var en spøk da han først fikk høre nyheten.

Han forteller at den stjålne lasten utgjør en verdi til noen 100.000 kroner, men det er før man har betalt alkoholavgift og moms.

- Verdien er dermed kanskje noe lavere, men det er uansett mye i omløp, legger Dyrøy til.

Nå må selskapet smøre seg med tålmodighet og vente på neste levering. Det er nemlig ingen andre muligheter på markedet som er tilgjengelig.

- Det er sånn for hele Europa, så det finnes få varer å få flyttet fra andre marked. Alle er i samme båt nå, vedkjenner Dyrøy.

Det betyr også at lageret med den populære kornbaserte whiskyen Jack Daniels nærmer seg slutten.

- Det blir ganske «tight», men forhåpentligvis klarer vi oss akkurat. Det kommer kanskje til å rose seg litt i april nå, selv om det blir litt «touch and go» om vi går tom eller ikke. Det er hårfint, forteller Dyrøy.

- Men kan denne nyheten om at det er få Jack Daniels-flasker igjen øke etterspørselen?

- Det er jo en av de mest solgte whiskyene i Norge, så det er klart konsekvensene om det blir utsolgt er store. Det kan være en fare for det, men vi får uansett inn nye varer snart. Så om det skulle gå tomt, blir det forhåpentligvis ganske midlertidig, sier han.

Les også: Fagforening med sjokkanklager mot Norges nye flykjempe: – Her blir de avslørt