Stortinget (Nettavisen): Han er 71 år og har snart sittet 12 år på Stortinget. Men Inge Lønning tar gjerne fire nye år. Dersom nominasjonsmøtet i Oslo Høyre mandag kveld gir ham fornyet tillit på den antatt sikre tredjeplassen, vil han være 75 år på tampen av neste periode.

- Ingen skremmende alder
- Jeg synes ikke det er noen skremmende alder, sier han selv og viser smilende til at langt eldre senatorer på Capitol Hill i Washington klarer seg bra. Selv har han brukt sin alder og erfaring som et argument for at han bør få en sikker plass på lista før stortingsvalget.

- Blir jeg valgt, er jeg den eneste kandidaten over 70 år hos noen av partiene. Jeg tror ikke det er noe handikap, sier Lønning. Han mener at Stortinget bør gjenspeile bredden i befolkningen og sier at det er for få av de unge og de eldre - og for mange av dem på midten.

Kamplysten
Stortingsveteranen er kamplysten og innrømmer at han er spent på utfallet i kveld. Michael Tetzschner, leder i Oslo Høyre, kjemper også om tredjeplassen. Begge tilhører den verdikonservative delen av partiet, er Lønnings egen vurdering. Med sine 55 år blir Tetzschner nesten som ungdomskandidat å regne mot Lønning. Passende nok har Oslo Unge Høyre engasjert seg til fordel for Tetzschner før nominasjonsmøtet. Nominasjonskomiteens leder, Leif Nybø, er blant dem som har uttrykt sin støtte til Lønning. På nominasjonsmøtet i Høyres Hus i kveld venter Nybø 150 personer.

I Oslo SV var det sterk mobilisering og medlemsverving rundt nominasjonskampen mellom Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry om andreplassen.

- Vi går litt stillere i dørene i Oslo Høyre. Men vi skjerper oss litt ekstra. Det er positivt, sier Lønning.

- Ingen plan B
Lønning innrømmer at han ikke har noen plan B for en politisk karriere. Vraker nominasjonsmøtet ham til fordel for Tetzschner, er det farvel til politikken.

- Da går jeg av med pensjon, sier han.

Lønning ble enkemann i fjor. I et intervju med VG den gang fortalte han at konas død «gjorde det mindre tiltrekkende å bli heltidspensjonist».

- Det gjorde at jeg hadde færre betenkeligheter med å stille på ny, sier han i dag.

Spenning før nominasjonsmøtet
Spenningen på Oslo-partiets nominasjonsmøte er både knyttet til tredje - og fjerdeplassen.

Hvis Tetzschner taper mot Lønning i kampen om tredjeplassen på lista, har han mulighet til å kjempe om fjerdeplassen, men han blir ikke automatisk plassert der.

Det betyr at enten Lønning eller Tetzschner må ta stilling til om de ønsker å gå til kamp mot Nikolai Astrup og Afshan Rafiq - som er på delt innstilling til fjerdeplassen.

Les også: Ikke no´ SV-drama, takk!

3. Delt innstilling:

HTML EMBED

Inge Lønning (11) Østensjø

HTML EMBED

Michael Tetzschner (6) Vestre Aker

4. Delt innstilling:

HTML EMBED

Nikolai Astrup (11) Frogner

HTML EMBED

Afshan Rafiq (6) Stovner