Gå til sidens hovedinnhold

Vinn over stressfettet

Går vekten oppover selv om du spiser sunt og trener regelmessig? Da kan stress være årsaken.

(SIDE2:) Ifølge prevention.com reagerer kroppen reagerer på alle typer stress, fysisk eller psykisk, på den samme måten. Så hver gang du har en stressende dag, så reagerer hjernen som om du er i fysisk fare og instruerer cellene til å utløse sterke hormoner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Du får adrenalinkick, som tapper lagret energi slik at du kan slåss eller flykte. På samme tid får du et brus av kortisol, som forteller kroppen at det er på tide å supplere energien, selv om du ikke har brukt veldig mange kalorier i den stressende tilstanden. Dette kan gjøre deg sulten, veldig sulten. Og kroppen fortsetter å pumpe ut kortisolen, så lenge stresset varer.

- Selv om du vanligvis spiser sunt og trener, så kan kronisk høyt stressnivå hindre deg i å gå ned i vekt, og til og med føre til at du legger på deg noen kilo, sier lege Pamela Peeke til prevention.com.

Dessverre, er det svært få av oss som velger en gulrot i slike situasjoner.

- I stedet higer vi etter søte, salte og fettrike matvarer fordi de stimulerer hjernen til å utløse nytelseskjemikalier som faktisk reduserer spenningen, forklarer stressforsker Elissa Epel ved University of California i San Francisco til prevention.com.

Man blir avhengig av denne beroligende effekten, så hver gang man er urolig tyr man til fetende mat.

Derfor øker stress kroppsfettet
Når adrenalinkjertlene pumper ut kortisol, så går produksjonen av det muskeloppbyggende hormonet testosteron saktere.

- Over tid, så medfører tapet en reduksjon av muskelmasse, og dermed forbrenner du færre kalorier. Dette skjer naturlig med alderen, men et høyt kortisolnivå fremskynder prosessen, forklarer PHD Shawn Talbott, som har skrevet boka «The Cortisol Connection».

Kortisol oppmuntrer også kroppen til å lagre fett, særlig underhudsfett, som er spesielt farlig ettersom det omringer vitale organer og fettsyrer ut i blodet. Det fører til økt nivå av kolesterol og insulin og baner vei for hjertesykdommer og diabetes.

Det er ikke mulig å kvitte seg med alle stressende faktorer, men ved å ta disse syv skrittene til å bekjempe stress, så kan du få kortisolnivået og vekten din under kontroll.

Ta push up
Kom deg ned på gulvet og tren de slappe brystmusklene.

- En umiddelbar belastningsnedsettende metode er å bruke musklene. Det lurer kroppen til å tro at du flykter fra stresskilden. Trening får blodet til å sirkulere hurtigere, og transporterer kortisolen til nyrene som skyller det ut av kroppen. Men hvis du ikke orker å ta push up, så hjelper det å stramme musklene. Selv det å gå en tur i lunsjpausen hjelper, sier Talbott.

I en forskning, fant Talbott at 18 minutters gange tre ganger i uka, raskt kan senke kortisolhormonets nivå med 15 prosent.

Spis sakte
Når vi er stresset, så har vi en tendens til å skuffe i oss maten. Selv den sunne maten hiver vi i oss.

Faktum er at undersøkelser har funnet en sammenheng mellom denne atferden, større porsjoner og mer fett rundt magen.

Epel har laget en hypotese som viser at dersom man roer ned, smaker på hver bit og legger merket til metthetsfølelsen, så kan man senke kortisolnivået samtidig som man reduserer matinntaket. Dermed kan man hindre at fettet blir liggende rundt midjen.

Slutt med den strenge dietten
Undersøkelser har vist at det å alltid være på en streng diett, kan øke kortisolnivået med så mye som 18 prosent.

Når kortisolnivået øker, går blodsukkeret i stå, først stiger det og så raser det nedover. Dette gjør deg irritabel og ekstremt sulten. Når hjernen har blitt berøvet for sukker, som er hoveddrivstoffet, så stuper selvkontrollen, og viljestyrken har ikke en sjanse.

- Den eneste måten å bekjempe dette på er å slutte med den strenge dietten, sier Peeke.

Hun anbefaler at man spiser tre sunne måltider og to mellommåltider jevnt fordelt i løpet av dagen.

- Da blir du ikke sulten, og du blir ikke stresset over å være sulten. Allikevel går du ned de ekstra kiloene, sier legen.

Gi etter for suget
Når stresset driver deg mot noe søtt eller salt, så er det greit å gi litt etter.

- Det er mye bedre å tillate seg små mengder, og avspise kortisolreaksjonen før den kommer ut av kontroll. Spise en bit sjokolade, og du vil føle deg bedre. Men stopp etter den ene biten. Hvis du har problemer med å beherske deg, så ta forholdsregler slik at du ikke overspiser. Kjøp en kjeks når du er ute, i stedet for å ha en hel pakke hjemme. Eller ha de i fryseren slik at du må vente til den har tint, råder Epel.

Kutt ned på koffein
Neste gang du er under press, så velg koffeinfri.

Når du kombinerer stress med koffein, så øker den kortisolnivået mye mer enn ved stress alene.

En undersøkelse fra University of Oklahoma viser at ved å få i seg koffein, som tilsvarer to og en halv til tre kopper kaffe under lett stress, så øker kortisolnivået med omkring 25 prosent. Det holder seg høyt opp til tre timer.

Deltakerne i undersøkelsen tok omkring 600 milligram koffein, som tilsvarer rundt seks kopper kaffe, da gikk hormonet opp 30 prosent og holdt seg høyt hele dagen.

Du vil oppleve disse virkningene selv om kroppen din er vant til flere kaffe latte i løpet av en dag. Og fordi et høyt kortisolnivå kan bidra til stresspising, så bør du vurdere å kutte ut koffeinet helt.

Spis en næringsrik frokost
Mangel på B-vitamin, C-vitamin og magnesium er stressende for kroppen.

Ifølge Talbott fører disse manglene til økt kortisolnivå og matlyst.

Man kan slå tilbake ved å spise en frokost som har et høyt innhold av disse næringsstoffene.

Talbott foreslår appelsinjuice, grapefrukt eller en stor håndfull jordbær, for å tilføre vitamin C, lavkaloriyoghurt, som inneholder kalsium og magnesium og et helkornbagel eller brød med litt peanøttsmør. Helkornprodukter inneholder mye B-vitaminer mens peanøttsmør inneholder fettsyrer som kan redusere produksjonen av stresshormoner.

Sov det vekk
Den mest effektive måten å redusere stresset på, er å sove det vekk.

- Kroppen oppfatter berøvelse av søvn som den største stressfaktoren, sier Talbott.

En undersøkelse ved University of Chicago har vist at ved å sove kun seks og en halv time i gjennomsnitt per natt kan øke kortisol, appetitten og vekten.

Det er anbefalt at man sover mellom syv og ni timer per natt.

Og som om ikke det var nok, så viser andre undersøkelser at mangel på søvn også øker nivået av ghrelin, et hormon som øker følelsen av sult.

I en undersøkelse økte appetitten, og da særlig for søte og salte matvarer, med 23 prosent hos dem som fikk for lite søvn.

Den gode nyheten, ifølge Talbott, er at noen netter med solid søvn kan få kroppen tilbake i balanse. Ved å få regelmessig nok søvn, så hjelper det kroppen til å holde balansen.

- Du spiser mindre, og du føler deg bedre også, sier Talbott.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger