Gå til sidens hovedinnhold

Vinnerne ble: Melby og Bastholm!

Overraskende delt seier mellom Guri Melby (V) og Une Bastholm (MDG) i kveldens partilederdebatt - med hver sin 5'er på terningen.

Se Nettavisens politiske redaktør vurdere partilederne:

Overraskende, fordi både statsminister Erna Solberg (H) og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) framsto svakere enn vanlig, og måtte klare seg med 4 på skalaen.

Dårligst var etter Nettavisen mening Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Bjørnar Moxnes (Rødt) - med terningkast 2.

Også i år markerer partilederdebatten i Arendal selve åpningen av valgkampen, og det er derfor knyttet ekstra spenning til partiledernes dagsform. Nedenfor finner du Nettavisens vurdering av hvordan de klarte seg gjennom kampens hete. Og husk:

Også i år forsøker vi å vurdere politikerne slik de framstår for mulige egne velgere. Rangeringen sier altså ikke noe om hvem vi er mest enige med.

Hvem mener du vant debatten? Stem nederst i saken!

Erna Solberg (H): 4

Statsminister Erna Solberg (H) strever i motvind ved inngangen til valgkampen. Ikke bare kan vi se tydelige tegn til slitasje i regjeringsapparatet etter åtte år, meningmålingene er heller ikke på hennes side, og bikker bare såvidt 20 prosent på de siste sammendragene av meningsmålinger (Polls of polls og NRKs supermåling)

Derfor er det forståelig at hun ikke klarte å mobilisere sitt aller beste i kveldens partilederdebatt. Hun har fremdeles naturlig autoritet på noen områder, men virker hektisk på andre.

Erna Solberg har prestert langt bedre tidligere, og klarte ikke å utnytte sin naturlige posisjon som statsminister eller framstå som landsmoder.

Jonas Gahr Støre (Ap): 4

Jonas Gahr Støre har i motsetning til Solberg seilt i medvind den siste tida. De fleste meningsmålingene viser klart flertall til Ap, Sp og SV, og på noen er til og med flertall for Ap og Sp alene innenfor rekkevidde.

Dette burde selvsagt gi selvtillit i den første, store partilederdebatten, og tidligere har Jonas Gahr Støre vist at dette er et format han takler. Derfor litt skuffende for den rødgrønne leiren at heller ikke Jonas Gahr Støre viste seg fra sin beste side.

Offensiv i CO2-debatten, og stor tro på at elektrifisering av oljesektoren skal gi forbybar energi på feltet på sikt. Men merkelig lite engasjert i helsedebatten, der han virket bundet av en ny og strengere motstand mot privatisering enn vanlig for partiet.

Burde klart å utnytte posisjonen som utfordrer bedre.

Sylvi Listhaug (Frp): 3

Den nye partilederen i Frp har ikke hatt det lett i starten. På meningsmålingene ligger hun jevnt og bikker rundt10 prosent, og det store spørsmålet er om hun klarer å virke samlende for partiets mulige velgere - eller om hun fortsatt blir oppfattet som for kontroversiell for det store publikum.

Eneste som viste direkte uenighet med alle de andre partiene i klimapolitikken, men klarte ikke å følge opp med troverdig argumentasjon. Vil kanskje score hos et visst segment av eldre velgere, men stiller nok mye svakere hos de yngre. Prøvde å score på mulig innvandring fra Afghanistan, uten å klare det.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 3

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er den store jokeren i denne valgkampen. Han har steget som en rakett mot himmelen i løpet av det siste året, og har på bakgrunn av det lansert seg selv som naturlig statsministerkandidat uten at lykken har stått den mest populistiske kandidaten bi.

I det siste har nedturen på meningsmålingene begynt, og ble tatt på senga av Fredrik Solvang da han var alene om å peke på seg selv som ønsket statsminister. Uavgjort i dieselduellen mot Lysbakken, der begge fikk inn poenger mot hverandre, men som høytsvingende populist var han denne gangen bare en skygge av seg selv.

Audun Lysbakken (SV): 4

Også SV-leder Audun Lysbakken har steget litt på meningsmålingene, men ikke mer enn det som ligger innenfor feilmarginene. Troverdig og kunnskapsrik på klima, og klarte seg bra i duell mot Vedum.

Dreven i de fleste debatter, og med nok naturlig autoritet til å bruke "nå snakkar eg"-knepet. Også stødig på de fleste andre områder, og framsto nesten på samme nivå som Jonas Gahr Støre.

Det vil nok mange på rødgrønn side bite seg merke i.

Guri Melby (V): 5

Også Venstre-leder Guri Melby har hatt en tøff start som partileder. Partiet har bare sjelden klart å karre seg over sperregrensen på meningsmålingene i år, og risikerer å bli radert ut av Stortinget siden det i år ikke er grunn til noen særskilt "redd Venstre-aksjon" for å få borgerlig flertall.

Offensiv på klimadebatten, og som debutant i dette krevende debattformatet virket hun overraskende dreven. Sterk når hun påpekte MDGs åpenbare svakhet - at de snakker mye mer om hva vi må slutte med, enn hva vi skal begynne med.

Spørs likevel om en 5'er på terningen vil hjelpe partiet over sperregrensen.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 2

KrF ligger like dårlig an på meningsmålingene som Venstre, og derfor kjemper også partileder Kjell Ingolf Ropstad i motvind. Om ikke sperregensen på fire prosent oppslutning nås, vil den høye alderen på partiets tradisjonelle velgere tilsi at vi kan vinke farvel til Kristelig Folkeparti som vi kjenner det.

Ikke at Ropstad så ut til å ha panikk av den grunn, og det er kanskje hovedproblemet. Snakket mest i slagord, og nesten usynlig i klimadebatten. Når han heller ikke klarte å markere seg på de andre temaene, blir det en sterk 2'er.

Une Bastholm (MDG): 5

MDG ligger godt over sperregrensen, og med særlig gode målinger i Oslo ser det ut som om partileder Une Bastholm får selskap på Stortinget til høsten. I kveldens debatt var det tydelig at også den siste klimarapporten fra FN hadde gitt Bastholm en ekstra liten superpille.

Klimaskeptikere vil selvsagt ha vanskelig for å like henne, men blant sine egne framstår hun utvilsomt både engasjert og med stor autoritet. Ingen tvil om at hun besitter store kunnskaper og retoriske evner - og vil score stort hos unge velgere.

Bjørnar Moxnes (Rødt): 2

Også Rødt ser ut til å kunne komme over sperregrensen, og på samme måte som Bastholm kan også Bjørnar Moxnes for første gang få selskap av en eller flere representanter.

Vil ha slutt på dyrt luksusforbruk, og lot "kommunisten" i seg slippe til når han vil forby rikingene å ta privatfly til Arendal eller til hytta. Likevel overraskende blass til ham å være.

Fredrik Solvang (programleder) 4

Ikke Fredrik Solvang på sitt beste. Som alltid kunnskapsrik og solid, men uten helt å klare å styre debatten stødig og stramt.

Hvem synes du var best? Her kan du stemme fram din kandidat: