*Nettavisen* Nyheter.

Vinnerne og taperne

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Høyre og Arbeiderpartiet er valgets vinnere og SV, Venstre og KrF valgets tapere. Lars Sponheim trekker seg.

14.09.09 23:34

Oslo: Senterpartiet og Frp så ut til å gjøre det omtrent som for fire år siden. Det var fasit da noe over halvparten av landets kommuner var talt opp.

Arbeiderpartiets framgang på nesten 3 prosentpoeng veier opp for SVs tilbakegang slik at det rødgrønne flertallet beholdes også de neste fire årene.

Høyres framgang på noe over 3 prosentpoeng var ikke stor nok til å erstatte tapet for Venstre og KrF. Dermed ser det ut til at styrkeforholdene i det nye Stortinget blir temmelig likt det som ble valgt for fire år siden, med den forskjellen at Senterpartiet kan bli like stort eller litt større enn SV i den rødgrønne koalisjonen og at Ap blir enda mer dominerende.

Sponheim: Trist
Den største spenningen utover kvelden var Lars Sponheims politiske framtid. Da dette ble skrevet hadde han falt ut av Stortinget, og gjorde det klart at han kommer til å trekke seg som partileder. Venstre balanserte på sperregrensen, var delvis litt over og delvis litt under. Dersom partiet passerer fire prosent, får partiet del i utjevningsmandatene og Sponheim kan få utjevningsmandatet til Hordaland. Hvis partiet kommer under, får Venstre bare to representanter, en fra Oslo og en fra Akershus.

Lars Sponheim innrømmet at det ikke ble den kvelden hadde håpet på da han talte til sine partifeller.

- Det er trist, Norge hadde fortjent bedre, sa han, og hadde ved 23-tida ikke mistet håpet om at partiet ville passere sperregrensen. Han var stolt over at partiet i en tid med mye fremmedfiendtlighet hadde stått opp og forsvart liberale verdier.

Solberg: Skuffet
Høyres gikk mest fram, til noe over 17 prosent, mer enn tre prosentpoeng mer enn for fire år siden. Det er likevel et av de dårligste resultatene i partiets historie.

Partileder Erna Solberg, som er kåret til valgkampens vinner, sa at det er viktig at Høyre har gjort et godt valg, men hun var skuffet over at det ikke ser ut til å bli borgerlig flertall.

Hennes kollega i Frp, Siv Jensen, var også begeistret over sitt eget partis resultat, som, til tross for meningsmålinger som pekte på nederlag, gjorde det beste valget i partiets historie, et knapt prosentpoeng bedre enn for fire år siden.

SV fra jubel til skuffelse
SV-leder Kristin Halvorsen var den første partilederen som talte til partifellene. Hun advarte mot å tro på den gode valgdagsmålingen til NRK som viste klar framgang fra forrige stortingsvalg, men mente likevel at det var SVs mobilisering i sluttfasen som hadde sørget for det rødgrønne flertallet. Dette var første gang SV førte valgkamp fra regjeringsposisjon, og Kristin Halvorsen framholdt at det var den mest krevende valgkampen SV hadde vært gjennom. Senterpartiets Liv-Signe Navarsete var svært glad både for Sps resultat og for det rødgrønne flertallet, mens KrFs Dagfinn Høybråten var dypt skuffet over sitt partis tilbakegang.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.