Gå til sidens hovedinnhold

Vinslipp fra Sør-Afrika

Lyst til å prøve en ny vin i helga? Vi har gjennomgått marsslippet fra polet som du får i utsalgene fra lørdag.

I dette vinslippet fokuserer polet på Sør-Afrika, og det gjør de rett i, for her finner vi et sjeldent godt forhold mellom pris og kvalitet.

Et middels stort slipp fra polet denne gang, med 36 rødviner, 19 hvitviner, 2 musserende viner, 2 andre svakviner, 4 sterkviner, 7 brenneviner og 1 sterkøl. Slippet inneholder flere høyverdige produkter enn det vi har vært vant med fra polet på lange tider.

De nye produktene blir tilgjengelige i polutsalgene førstkommende lørdag.

Alle produktene er smakt av Ken Engebretsen, som er tidligere kjellermester på Bagatelle og restaurantsjef på Le Canard. Produktene er gitt karakterer på 100-poengskalaen, hvor 100 er best.

Vil vil gjerne fremheve noen gode kjøp og vi begynner med rødvinene.

Vi nevnte innledningsvis at Syd-Afrika er satsningsområde for polet i dette slippet. Her er tre usedvanlig gode kjøp, alle basert på Syd-Afrikas signaturdrue Pinotage:

Dusty Road Pinotage 2003, vnr 20377, kr 88, 84 poeng.

Rik og dyp rødfarve med blå kant. Kompleks duft av mørke bær, urter og krydder med innslag av kaffe og anis. Fin fylde med rik og stram avslutning.

Bain's Way Pinotage 2002, vnr 20378, kr 90, 84 poeng.

Dyp rød, nesten sort. Dufter av solbær og plommer med innslag av skog, urter og anis. Rik og tett smak med flott oppbygging.

Bushman's Creek Pinotage 2001, vnr 20427, kr 138, 87 poeng.

Meget dyp rød mot blåsort. Dufter av solbær, mint, krydder, urter og skog. Meget rik, fruktig og flott vin.

Vi tar også med en veldig god rød portugiser:

Esporão Reserva 2001, vnr 20059, kr 141, 87 poeng.

Dyp fiolett på farve. Intens og kompleks duft av plommer, bær, skog, eik, vanilje og anis. Rik og fyldig, men likevel frisk vin med gode tanniner.

Alle de fire vinene vi har listet opp ovenfor er ganske kraftige saker. Drikk dem derfor til okse, lam og vilt, både i form av biffer, fileter og gryteretter.

Så skal vi over på hvitvinene, og det er tre stykker, fra hhv Tyskland, Spania og Frankrike, som utmerker seg som svært gode kjøp:

Köningsbach Riesling Kabinett Trocken 2002, vnr 20185, kr 115, 84 poeng.

Lys gul med grønnskjær. Fruktig duft av epler og sitrus med et stramt mineralsk innslag. Rik vin med flott spenst i munnen og god avslutning.

Terra Gauda O Rosal 2002, vnr 45581, kr 146, 86 poeng.

Lys strågul på farve. Fruktig duft av fersken og ananas. Friskt og mineralsk anslag. Fyldig og harmonisk vin med god struktur.

Sancerre le Chêne Marchand 2001, vnr 34564, kr 179, 88 poeng.

Lys gul med hint av grønt. Rik, men samtidig stram og frisk duft av syrlige bær, solbær og mineraler. Flott anslag. En rik, frisk og spennende vin.

Alle de tre hvitvinene er gode allroundere til fisk og skalldyr. De har også såpass god fruktsødme at de tåler litt asiatiske krydder.

Flere vintips fra Art of Taste finner du her.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger