*Nettavisen* Nyheter.

Vinterens slankevinner

Foto: (Foto: Shutterstock)

Grete Roede-konsulent gir deg billige, raske og kalorifattige tips her!

09.02.09 17:12

(SIDE2): Supper er vinterens slankevinner og er både varmende og slankende.

- Det er noe trygt og tillitsvekkende med hjemmelagede supper. Enkle å lage, alltid gode og forholdsvis rimelige, sier matfaglig konsulent hos Grete Roede AS, Rannveig Førland.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Her er hennes gode suppetips til deg!

Lun og næringsrik
Alle har en favorittsuppe. Betasuppe, linsesuppe, løksuppe, valgene er mange. Bruk oppskriften som basis og tilsett det du har for hånden av råvarer. De færreste tenker over at det er de beste råvarene som ender opp i posene med frosne grønnsaker. Derfor er de faktisk minst like næringsrike som friske. Frosne grønnsaker er dessuten praktiske, lett tilgjengelige, de er ferdig oppkuttet og skal bare gis et raskt oppkok før servering. Grønnsaker bidrar med viktige vitaminer og mineraler som kroppen vår behøver for å arbeide, og er en god kilde til fiber, sier hun.

Lag en mager suppe
Suppe er både godt og mettende. Dessuten passer suppe like godt til lunsj som til middag eller kveldsmat. Lager du suppen med buljong eller kraft, renskåret kjøtt, kylling eller fisk, og fyller på med masse grønnsaker, blir du både varm og mett uten at du får i deg mye kalorier.

Rask mat
Supper kan være veldig raske å tilberede. Har du et kvarter til rådighet, kan du lage deg en varmende, næringsrik og velsmakende suppe. På denne måten har du en middag klar til hektiske dager.

Finn din favoritt og sjekk kaloriinnholdet under:

Het fiskesuppe
2 porsjoner
Dette trenger du:
200 g torskefilet
200 g reker
100 g blåskjell
1/2 løk
1 gulrot
1/2 sellerirot
1/2 fennikel
1 ss olje
5 dl fiskekraft
1 boks hermetiske tomater
1 ss tacosaus
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjør du:
1.Rens og skjær grønnsakene i små biter.
2.Kok opp fiskekraft og hermetisk tomat. Tilsett grønnsakene og la det koke i 5 minutter.
3.Skjær fisken i passe små biter og tilsett den i suppen sammen med reker og blåskjell. La suppen trekke i 5 minutter.
4.Smak til med tacosaus, paprikapulver, salt og pepper.

Server med godt brød til.

Per porsjon: 350 kalorier

Grønnsakssuppe med linser
2 porsjoner

Dette trenger du:
3 gulrøtter
1 stilk stangselleri
1/2 purre
1/2 boks hermetiske tomater
7 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
80 g røde linser
1 ts tørket basilikum
1/2 ts tørket timian
2 ss finhakket persille
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjør du:
1.Skrell og skjær gulrøttene i strimler, purre og selleri i skiver.
2.Skyll linsene. Kok opp vann, hermetiske tomater og buljongterning. Tilsett grønnsakene og la alt småkoke et par minutter.
3.Tilsett linsene og kok videre i 10 minutter.
4.Krydre suppen med basilikum og timian, og smak til med salt og pepper. Strø over finhakket persille.

Server gjerne grove rundstykker til suppen.

Per porsjon: 220 kalorier

Tips: Linser er tørkede belgfrukter og finnes i flere utgaver og farger. De trenger ikke å vannes ut før koking men koketiden kan variere fra type til type. Skyll linsene før bruk.

Indisk kyllingsuppe
2 porsjoner
Dette trenger du:
300 g strimlet kyllingfilet
1 ss olje
1/2 løk
5 dl hønsebuljong
1 dl lettmelk
1/4 purre
1 gulrot
1 ts karri
1 ss mangochutney
1 ts maisennamel
2 ss kaldt vann
1 appelsin
1/2 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper

Slik gjør du:
1.Skjær kyllingfileten i strimler og fres kjøttet et par minutter på middels sterk varme i olje.

2.Skjær gulrot i strimler, løk i båter og purre i ringer.

3.Kok opp buljong og melk. Rør inn mangochutney og karri og tilsett grønnsakene.

4.Rør maisennamel ut i kaldt vann og tilsett det i en tynn stråle mens du rører om. Kok suppen i ca 5 minutter.

5.Tilsett det ferdig stekte kyllingstrimlene og la alt trekke til det blir gjennomvarmt.

6.Smak til med saften av presset appelsin og salt og pepper.

Server med ferskt brød til.

Per porsjon: 325 kalorier

Annonsebilag