Lørdagen preges av mye vær enten man befinner seg sør eller nord i landet. En del fylker avslutter vinterferien denne helga, mens ferien starter i Buskerud, Hordaland, Oppland og Rogaland.

– Skal folk ut i naturen og på utsatte plasser, er det viktig å følge med på vær- og føremeldingen, er rådet fra vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Kun to fjelloverganger er nå åpne mellom øst og vest i Sør-Norge. E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedal er åpne, men det er kolonnekjøring.

Også i nord er det problemer. E10 over Bjørnefjell er stengt, mens mange andre fjelloverganger har kolonnekjøring.

Snøskred

Det har gått flere snøskred. I Finnmark har det gått et ras fra Skredfjellet som sperrer E6 ved Langfjorden. I Eidfjord i Hardanger har det gått et større snøskred som dekker hele veibanen på riksvei 7, og gjør det umulig å komme seg til og fra kommunen i bil. Geolog skal gjøre en vurdering søndag morgen.

Også Hardangervidda er stengt på grunn av uvær, skriver Bergensavisen, og åpner ikke lørdag.

– Det betyr at Eidfjord er isolert, sier Kjetil Larsen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen til BA.

Snøskredfaren betegnes som stor – på rødt nivå – i Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hardanger, Vest-Telemark og Heiane. Det varsles om betydelig fare i en rekke andre fjellområder.

Snøfokk

Nesten alle fjellovergangene mellom øst og vest i Sør-Norge er stengt på grunn av uvær og rasfare. De fleste overgangene blir ikke åpnet lørdag. Også i Nord-Norge er det stengninger og kolonnekjøring.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå om kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge, samt i Finnmark, Saltfjellet og Ofoten.

Les også: Flere farevarsler: Her ventes 50 centimeter nysnø

Tre blåste over taxi

På Østlandet og Sørlandet blåser det kraftig lørdag. På Twitter opplyser vegtrafikksentralen at over 60 trær har blåst over veiene i Viken fylke lørdag.

I Oslo falt et tre over ende og traff en drosje på Adamstuen lørdag formiddag.

Drosjesjåføren kom fra hendelsen med lettere skader, men det er store skader på bilen, opplyser Oslo-politiet.

Også i Asker, Drammen, Østfold og Agder er det meldt om nedblåste trær.

Vinden har også revet ned strømledninger. Omtrent 7.000 kunder var strømløse lørdag formiddag. Halden-området var verst rammet, ifølge NRK, men det var også strømbrudd andre steder.

– Vinden kommer til å pågå fram til 15-16-tiden. Det kommer kast som tar ganske kraftig, sier Fagerlid til NTB.

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel for Østlandet og Sørlandet om vindkast på opp til 19 meter per sekund.

Les også: 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg

Takstein knuste bilrute

Flere takstein ble tatt av vinden fra Narvik kirke. En av dem knuste ruta på en parkert bil.

Det var ingen personer i bilen, melder avisa Fremover.

Brannvesenet har fjernet flere løse takstein fra kirkebygget. Området er sperret av fordi det fortsatt er løse steiner på kirken og ventet økende vind utover lørdagskvelden.

– Det er bare flaks at ingen personer ble truffet, noe som ville hatt katastrofale konsekvenser, sier innsatsleder Torgeir Trældal i Ofoten brannvesen til avisen.

Tog kjørte seg fast

Bergensbanen ble lørdag stengt etter at et tog kjørte seg fast i snøen mellom Mjølfjell og Myrdal.

– Vi venter på freser fra Bane Nor som kan fjerne snø før sporet kan åpne igjen. Det er mye snø og mye vind, og vi må sikre at sporet er trygt å kjøre på, sa pressevakt Nina Schage i Vy til Bergens Tidende litt før klokka 10.

I halv tre-tiden lørdag er imidlertid problemene løst. Banen var stengt mellom Myrdal og Finse i fire timer lørdag.

Les mer: Bergensbanen stengt på grunn av store snømengder

50 centimeter snø

I fjellområder på Vestlandet sør for Stad er det utstedt farevarsel om store snømengder over 500 meter. Lokalt kan det komme 30 til 50 centimeter i løpet av dagen. Samtidig er det kuling langs deler av kysten.

– Vi har sendt ut farevarsel for fjellområder på Vestlandet om at det kan komme opp til 30–40 centimeter snø i løpet av dagen. I tillegg er det vind. Det vil fortsette med vind og nedbør i hele dag, sier Fagerlid til NTB.

Deler av Vestlandet har også fått både hagl og torden.

Vannstand

I tillegg er det varslet høy vannstand natt til søndag i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder.

Aller høyest blir vannstanden på strekningen fra svenskegrensen til Stavern, der vannstanden estimeres til 80–110 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

(©NTB)