Ifølge The Phuket News skal elefanten ha dødd av en infeksjon i fordøyelsessystemet, skriver de 17. mai. På sykehuset ble det også oppdaget at de to bakbena til elefanten hadde brukket.

Sjefen ved dyreparken i Phuket i Thailand, Pichai Sakunsorn forteller at de ble rådet av veterinærer til å holde et godt øye med elefanten, da helsen hans skal ha blitt dårlig som følge av infeksjonen.

- Veterinærene kom og så til ham og ga ham medisinsk behandling, men han ble ikke bedre, skal han ha fortalt.

Elefanten skal imidlertid ikke ha blitt bedre og ble sendt til et elefantsykehus. Ansatte ved sykehuset skal ifølge The Phuket News ha bekreftet at elefanten døde. Dette skal ha skjedd den 20. april.

Tvunget til å danse og opptre

Elefanten som har fått kallenavnet «Dumbo» har vakt oppsikt den siste tiden, og flere har blant annet reagert på at han har sett svært tynn ut, og ment at han har vært behandlet dårlig ved dyreparken i Phuket.

Tidligere i år satte dyrevelferdsgruppen Moving Animals i gang en undersskriftskampanje for å få elefanten flyttet til et reservat i nærheten.

Youtubeprofilen College of Gamers publiserte også i april filmen «Baby elephant is forced to dance and perform tricks», og oppfordrer under videoen til å skrive under på kampanjen.

Under underskriftskampanjen, der 223.428 har signert, takker Moving Animals nå for all støtte.

- Vi er knuste over å høre at «Dumbo» har gått bort, skriver de.

- Vi vil takke alle for deres overveldende støtte til «Dumbo». Vi håper at «Dumbo» finner freden han så urettferdig ble nektet i livet, og at hans tragiske historie vil få thailandske myndigheter til å endelig sette en stopper for disse utdaterte opptredenene med dyr.

Mener elefanten ble behandlet godt

En ansatt i PR-avdelingen ved Phuket Zoo, Wanvisa Sangthong, har, ifølge The Phuket News tidligere nektet for at elefanten på noe vis har blitt mishandlet. Den ansatte sier også at elefanten, som også har blitt kalt Jumbo, sitt virkelige navn er Dodo.

- Denne babyelefanten blir tatt godt vare på. Elefantens navn er Dodo og han er en gutt, og han blir ikke tvunget til å jobbe hardt, har han tidligere sagt.

På spørsmål om hvorfor elefanten er så tynn svarer Sangthong at de tar godt vare på elefanten og påpeker at han kun er en baby.

Ifølge The Phuket News skal også Manas Thepparuk, som er sjef ved kontoret som er ansvarlig for alle dyr som brukes til noen form for arbeid i Phuket ha sagt seg enig i at elefanten har blitt tatt vare på. Etter å ha sett den nevnte videoen av elefanten skal han ha sagt:

- Denne babyelefanten har det bra, men er tynn. Mine tjenestemenn vil dra og se til babyelefantens helse i dag for å forsikre om at den ikke har noen infeksjoner eller fordøyelsesproblemer.

- Etter hva jeg kan se i dette videoklippet jobber elefanten, men jeg er sikker på at dyret ikke blir skadet.

Brukne ben

The Phuket News skriver at en veterinær de har snakket med ved sykehuset der Dumbo ble behandlet mener elefanten ikke døde som følge av mishandling eller forsømmelse.

- Jeg mener Jumbos tilstand kan skyldes at han ble født for tidlig. I tillegg likte Jumbo bananer og annen søt mat. Han nektet å spise nok fiberrik mat for å holde seg sunn, sier veterinæren.

Det kommer også frem at begge bakbena til Dumbo var hovne og hadde brukket. På sine nettsider skriver Moving Animals at Dumbo var så svak at bena hans hadde gitt etter, og at det ikke ble oppdaget at de var brukket før etter tre dager.

Veterinæren sier til Phuket News at bena til Dumbo hadde brukket i en ulykke der elefanten skal ha satt fast i gjørme og og prøvd å løfte seg ut med bakbena. Veterinæren bekrefter at det tok tre dager før før skadene i bena ble oppdaget.