Virus kan ødelegge epost-systemet

Tusenvis av norske arbeidstakere kaster i dag bort timer av arbeidsdagen på det siste virusangrepet mot bedriftenes epostsystemer. Hvis ikke sykdommen rykkes opp med roten kan det på sikt true all epost-kommunikasjon.

20.08.03 10:26

I skrivende stund sendes det 5-6.000 uønskede epost i timen mot TV 2. I min personlige innboks lå drøyt 4.000 epost da jeg kom på jobb.

Skadeomfanget for norske bedrifter og privatpersoner er ikke kjent, men foreløpig ser det ut til at dette virusproblemet er større i Norge enn i USA.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er du blitt angrepet av dataviruset?
Ja
Nei
Aner ikke

Se resultat

For epostbrukerne er situasjonen fortvilet. Det er veldig lite man kan gjøre for å unngå å få postboksen fylt av søppel. Og det verste er at man må kildesortere søppelet for å finne den normale posten.

Det er minst fire ansvarlige parter som kan stanse virusangrepene: Den enkelte databruker, bedriften vedkommende jobber, internett-leverandørene og utviklerne av epostprogrammer.

Mange brukere er i dag smittekilder uten å vite det, og det finnes bedrifter som gir blaffen. Men de aller fleste store bedrifter tar dette seriøst.

Men det største problemet er at internett-leverandørene (ISP'ene) til nå fullstendig har neglisjert problemet og gjort hva de kan for å unndra seg ansvar for å stoppe svineriet.

I Norge betyr det ofte Telenor. Ved tidligere virusangrep mot TV 2 har rundt 70 prosent av de innkommende virusmailene vært fra Telenor-kunder.

Det blir som om Posten skulle levert deg 400 kilogram uadressert reklame og søppel hver dag, og gjemt brevene dine innimellom. Det ville vi aldri funnet oss i.

Nå viser erfaring at det ikke nytter å mase på Telenor, men det kan kanskje gå an å fri til deres egeninteresse?

Hvis slike virusangrep blir hverdagslig, så utspiller epost sin kortvarige rolle som et av de mest overlegne kommunikasjonsformer verden har sett. Ballen ligger hos selskaper som Microsoft og Telenor. De skulle ha ressurser og egeninteresse til å utrydde sykdommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.