RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viruseksplosjon på nettet

Sist oppdatert:
Antallet virus- og hackerangrep på nettet har økt radikalt det siste halvåret. En undersøkelse fra datasikkerhetsselskapet Symantec viser at virusmengden har økt 20 prosent siden nyttår.

2003 kommer til å gå inn i historien som det hittil verste året for datavirus og hackerangrep. Virusene som har plaget internett i år, har vært både mer avansert og mer utbredt enn noen gang tidligere.

Spres raskere
Allerede ved inngangen til året markerte Slammer-ormen seg som en av de mest aggressive datavirus noensinne. Viruset infiserte datamaskiner over hele verden på noen få timer. Av nyere virus er Sobig.F det mest kjente. Dette viruset topper alle statistikker som tidenes verste og dyreste virus.

Bakgrunnen for at virusene blir flere og mer avanserte er at det avdekkes stadig flere sikkerhetshull i programvaren. Samtidig har virusmakerne blitt raskere til å utnytte disse hullene før folk rekker å tette dem.

- Vi ser en økning i antallet sikkerhetsproblemer hvert år. Dette er avgjørende fordi brukerne har problemer med å få patche opp sine maskiner, sier Jeff Ogden i Symantec til BBC News.

Finner nye veier
De nye sikkerhetshullene dukker opp i både operativsystemer som Microsoft Windows, men stadig oftere rapporteres det om alvorlig svikt i fildelingsprogrammer som Kazaa. Dette utgjør en stor risiko, siden denne type programmer får stadig flere brukere.

I fjor ble det meldt om to sikkerhetshull i fildelingsprogrammer. Så langt i år er det registrert 19 hull.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere