Gå til sidens hovedinnhold

Vis isvett også i desember

Tidlige kuldeperioder kan friste mange ut på isen til skøyteturer, skiturer og fiske. - Vær imidlertid på vakt og vis isvett, oppfordrer Egil Rollheim som er leder for personskader i TrygVesta.

MARKA: Selv når vi har hatt kulde i mange dager, kan isen være usikker. Det er mange forhold som påvirker kvaliteten på isen, blant annet store temperaturendringer og mye snø.

Sjekk kvaliteten

Nå i desember i år har TrygVesta også eksempler på at folk har falt gjennom utrygg is.

Beveg deg aldri ut på is du er usikker på. Blank stålis har den beste kvaliteten, mens gråaktig is er iblandet snø og sørpe og har mindre god kvalitet. Isen blir ikke nødvendigvis tykkere ved langvarig kulde, sier Rollheim.

Sjekk alltid kvaliteten på isen i området du har tenkt deg på tur med lokalkjente og husk at selv om isen ligger tykk utpå vannet, kan den være utrygg inne ved land.

Ispigger eller skarpe gjenstander

Skulle du gå gjennom isen, bruk ispigger eller det du har for hånden av skarpe gjenstander og hogg tak i isen så langt inn du klarer. Hjelp til med kraftige benspark. Når du har kommet deg opp, ligg flatt på isen og dra deg innover. Andre personer kan hjelpe til ved å skyve en busk, ski, staver, - eller livredningsbøyer ut på isen, men også de må ligge flatt på magen og åle seg frem, understreker Egil Rollheim.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen