*Nettavisen* Nyheter.

Viser fram blodige soldater

Foto: - (AFP)

Tyrkias største avis offentliggjorde søndag en rekke bilder som viser hvordan israelske soldater ble overmannet på skipet Mavi Marmara.

06.06.10 19:25

Ifølge avisa Hurriyet har fotografiene blitt rekonstruert fra en minnebrikke til en av aktivistene i den tyrkiske organisasjonen IHH, etter at de først var slettet av de israelske soldatene.

Et av bildene som i dag prydet avisas forside, viser en israelsk soldat som holder den ene hånden mot bakhodet, mens ansiktet er fullt av blod.

Den tyrkiske avisen legger vekt på at israelske kommandosoldaten «gråter av frykt».

På et annet bilde ses den samme soldaten med blodet strømmende ut fra nesa, mens han blir geleidet ned en trapp av en aktivist.

Får hjelp
Et tredje fotografi viser en annen soldat med finlandshette som ligger på ryggen på dekk, mens en aktivist holder ham fast. Soldaten har en blodflekk på buksa.

Ifølge NTB publiserte avisen også bilder av en offiser som faller ned trappa, og en annen som får hjelp av helsepersonell om bord på Mavi Marmara.

På et annet bilde står to aktivister bak en dør med metallstaver i hendene.

Mavi Marmara var lederskipet i flåten på seks skip som mandag forsøkte å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen. Skipet ble bordet av israelske styrker i internasjonalt farvann, og ni aktivister ble drept i sammenstøtene som oppsto.

Søndag ble det også kjent at FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, vil ha en internasjonal gransking av det dødelige israelske raidet mot konvoien av båter mandag.

Israel kan myke opp bolkaden

Regjeringskilder i Israel har i flere medier antydet at man kan komme til å lette på blokaden, melder Sveriges Radio.

Det kan blant annet bli aktuelt å la fartøy anløpe havna i Gaza by dersom de først blir gjennomsøkt av israelske myndigheter.

Ifølge avisa Jerusalem Post kan Israel komme til å gi grønt lys også for sement og byggematerialer som skal brukes til øremerkede humanitære prosjekter.

Jødisk nødhjelp

Niamh Moloughney i Free Gaza Movement opplyser at hjelpen fortsetter til Gaza, melder Aftenposten. Et nytt skip, som jødiske organisasjoner i Europa har gått sammen om, ligger klar til avgang.

Skipet, som allerede har fått tilnavnet «Den jødiske båten», venter på klarsignal i løpet av de nærmeste dagene.

Av hensyn til mulig sabotasje ønsker ikke de jødiske organisasjonene rundt omkring i Europa å røpe den eksakte datoen eller den lille havnebyen i Middelhavet skipet befinner seg.

- Må oppheves

Lørdag uttalte FN at blokaden av Gazastripen var ulovlig.

- Folkeretten forbyr utsulting av sivile som en krigsmetode, og det er også forbudt å innføre en kollektiv straff overfor sivile, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay.

FN: - Ulovlig blokade

Med den fire år lange blokaden prøver Israel å stoppe tilførselen av militært utstyr som kan styrke Hamas og deres angrep mot mål på den israelske siden av grensen.

Tidligere i dag ble det kjent at Israel starter utsendelsen av 19 aktivister fra skipet Rachel Corrie søndag. De ble lørdag stanset på sin ferd mot Gazastripen med nødhjelp. Sju av aktivistene ble sendt over grensa til Jordan, melder AFP.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.