NEW YORK (Nettavisen): Frykten er stor i USA, i forbindelse med at den ekstremt farlige orkanen Ida som søndag kveld norsk tid traff Louisiana.

Her kan du se video av øyet til orkanen, filmet fra et fly:

Det er et National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) og Air Force Reserve Hurricane Hunter som filmet videoen, da de fløy gjennom øyet av orkanen bare noen timer før den traff land.

Orkanen Ida beveger seg langsommere

Natt til mandag norsk tid forflyttet orkanen seg tregere, noe som gjør at risikoen for flom øker, melder CNN.

Samtidig gjør det at uværet vil vedvare lenger der det rammer, ifølge kanalen.

Det er utstedt farevarsel for springflo flere steder i delstaten, blant annet i storbyen New Orleans, skriver NTB.

SISTE: Orkanen har ført til betydelige materielle skader, og får skylda for minst ett dødsfall. Sheriffen i Ascension fylke skriver at en person i Baton Rouge-forstaden Prairieville døde av skadene etter at et tre veltet, melder NTB.

New Orleans' nesten 400.000 innbyggere er etter strømbruddet enda mer utsatt for flom, samtidig som de står uten aircondition i svært høye sommertemperaturer. Til sammen var mer enn 1 million kunder uten strøm i Louisiana og nabodelstaten Mississippi natt til tirsdag lokal tid, ifølge overvåkingstjenesten Poweroutage.

I New Orleans brukes strøm fra leverandøren Entergy som reserveløsning for pumpene som fjerner vann fra gatene, og det ventes at de store regnmengdene fra Ida vil sette systemet på prøve.

Det er meldt om store vannmengder og skader på hus og infrastruktur lenger sør i delstaten, der orkanen først traff land.

Det var ved 02.30-tiden i natt det kom melding om at hele New Orleans nå er uten strøm.

Også topphastigheten i vindkastene har minket noe, men Ida regnes stadig som en kategori 4-orkan. Søndag ettermiddag ble det registrert vindkast på drøyt 58 meter i sekundet.

Biden advarer: - En livstruende storm

Søndag kveld er også president Joe Biden ute og advarer.

- Denne stormen er en livstruende storm. Og ødeleggelsen kommer trolig til å bli enorme. Nå må vi ikke lure oss selv, sier Biden. Presidenten advarer alle som har fått varsel om at orkanen kommer deres vei, om å ta de nødvendige forholdsregler, melder CNN.

- Det viktigste jeg kan si nå er at alle burde lytte til hva de lokale myndighetene sier om hvor alvorlig dette er. Det gjelder ikke bare New Orleans og kysten, sier Biden.

Han kaller stormen livsfarlig, men sier at USA aldri har vært så godt forberedt på en orkan før.

Videobilder av orkanen som treffer Grand Isle syd for New Orleans tidligere på søndagen, deles også nå på sosiale medier og viser hvilke enorme krefter som er i sving.

Se videoen her:

Se flere videoer her:

Det meldes om skader på hus og infrastruktur, men foreløpig ser det ikke ut til at dikene rundt New Orleans vil briste, sa guvernør John Bel Edwards søndag.

En video lagt ut av meteorologen Reed Timmer på Twitter viser et ødelagt hus og en veltet strømstolpe.

– Jeg klarer ikke finne ord for hvor mye verre dette kommer til å bli, skriver meteorologen, som har lagt ut flere videoer av stormen i Houma i New Orleans.

Mer enn 500.000 abonnenter har mistet strømmen

Orkanen Ida har slått inn over land i Louisiana, som en av de kraftigste som er registrert. Det er registrert vindstyrke på opptil 66 meter per sekund, ifølge AP.

Allerede meldes det om skader på bygninger, og mange er uten strøm.

Mer enn 500.000 abonnenter har mistet strømmen, ifølge Poweroutage.com.

Det meldes om skader på hus og infrastruktur, men foreløpig ser det ikke ut til at dikene rundt New Orleans vil briste, sier guvernør John Bel Edwards.

En video lagt ut av meteorologen Reed Timmer på Twitter viser et ødelagt hus og en veltet strømstolpe.

– Jeg klarer ikke finne ord for hvor mye verre dette kommer til å bli, skriver meteorologen, som har lagt ut flere videoer av stormen i Houma, New Orleans.

Stenger ned i Mexicogulfen

CNN melder også at orkanen gjør at man har stengt for 95 prosent av all oljeproduksjon i Mexicogulfen. Totalt 11 oljeplattformer er blitt evakuert.

Dette fører til at man har kuttet oljeproduksjonen i området med 1,7 millioner fat i døgnet, noe som tilsvarer 95,7 prosent av oljeproduksjonen i området.

Mexicogulfen står ifølge CNBC for rundt 17 prosent av USA råoljeproduksjon.

Denne videoen skal være fra Lockfort, Louisiana:

Økt i styrke

Orkanen rammer på samme dato som orkanen Katrina for 16 år siden, men rundt 64 kilometer lenger vest. Den gang ble ødeleggelsene store. Katrina var en kategori 3-storm, mens Ida er i kategori 4.

Orkanen har økt i styrke i løpet av de siste timene, og den ventes å bevege seg over våtmarksområdene sørøst i Louisiana før den treffer New Orleans og Baton Rouge.

– Dette er ikke en storm vi vanligvis opplever. Det kommer til å bli kraftigere. For å si det rett ut, hvis vi skulle sagt hvilken bane som var den verst tenkelige for en orkan i Louisiana, så ville det ha vært ganske nært det vi nå ser, sier guvernør John Bel Edwards.

– Dette er ikke en storm vi vanligvis opplever. Det kommer til å bli kraftigere. For å si det rett ut, hvis vi skulle sagt hvilken bane som var den verst tenkelige for en orkan i Louisiana, så ville det ha vært ganske nært det vi nå ser, sier guvernør John Bel Edwards.

Rakk ikke evakuere

Allerede før selve orkanen slo inn, fikk innbyggerne i Louisiana kjenne på uværets krefter. Folk våknet til kraftig vind søndag. Vinden rev løs markiser og vannet sto opp av brakkvannssjøen Lake Ponchartrain ved New Orleans.

Myndighetene har oppfordret folk til å forlate storbyen, men rakk ikke sette i gang en påkrevd evakuering.

Flere hundre redningsarbeidere er på plass i Louisiana. Forsvaret har sendt spesialister i å fikse strømbrudd til delstaten.

– Vi er så klare som vi kan få blitt, sier guvernør Edwards.

Her kan du se foto av orkanen tatt av NASA:

Her kan du se flere bilder og videoer av orkanen: