RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viser sannheten om kvinnekroppen

Foto: Matt Blum (The Nu Project)
Sist oppdatert:
Den amerikanske fotografen knipser gjerne norske kvinner.

(SIDE2:) - Matt startet «The Nu Project – beauty in every body» med ideen om at kvinner i alle former og størrelser fortjener å bli fotografert og vise nakenhet på en vakker og kunstnerisk måte, sier Katy Kessler til Side2.

Hun er gift med den amerikanske fotografen Matt Blum.

Han påpeker at det ikke er noe problem å se nakne kvinner i media og på nett i dag, men mener bildene er lite representative for virkeligheten. Det var bakgrunnen for fotoprosjektet som nå går verden rundt.

Ingen glamour
Paret fra Minneapolis driver egentlig et firma hvor de blant annet tar portretter og bryllupsfotografier. «The Nu Project» ble startet opp i 2006.

- Dette er et sideprosjekt som har fått mye oppmerksomhet, men vi driver fortsatt hovedsakelig med klientarbeid mesteparten av året, sier Katy.

Kvinnefotografiene har den siste tiden blitt omtalt i en rekke medier i både USA, England og også Danmark. Huffington Post og BT omtalte nylig bildene som stadig sprer seg.

Matt mener imidlertid selv at oppmerksomheten rundt bildene skjøt fart da kona Katy ble leder for prosjektet. Målet hans er at kvinner skal bli inspirert til å føle seg komfortabel med sin egen kropp. Visjonen er at det ikke skal brukes profesjonelle modeller, det skal være minimalt med sminke og ingen glamour. Kvinnenes personlighet skal komme fram i bildene. Fotografen er selv imponert over motet og tilliten til de som har stilt opp.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ønsker mangfold
Katy forteller til Side2 at de har fått tak i kvinnene som har latt seg fotografere ved at ryktet om prosjektet spredde seg gjennom «jungeltelegrafen». Alle stiller opp frivillig, og blir som regel knipset der de føler seg mest komfortable.

- Kvinnene kommer med sine historier, forteller om sine suksesser, fiaskoer, arr, vanskelige forhold, og snakker om eget kroppsbilde – og Matt fotograferer dem. Samlingen av kvinner vokser stadig, og i dag har over 150 kvinner (noen med partnere) blitt fotografert. De fleste er blitt fotografert i sine egne hjem.

Det er foreløpig hovedsakelig modeller fra Nord-Amerika og Sør-Amerika som har latt seg avbilde. Kunstnerparet ønsker å utvikle prosjektet ytterligere.

- Vi vil gjerne at prosjektet skal være mer mangfoldig. Det er mangel på fargede kvinner, vi har ingen transkjønnede, og bare noen få asiatere og personer fra Midtøsten – og mange flere «mangler» som vi ønsker å gjøre noe med. Det vanskelige for oss er at prosjektet er hundre prosent frivillig. Vi gjør det beste for å oppmuntre alle typer kvinner, men vi trenger kvinner med all slags bakgrunn og samfunnslag for å gjøre prosjektet mer komplett.

Katy sier at de alltid er på jakt etter flere deltakere, og utelukker heller ikke Norge.

- Antall personer som registrerer seg fra et gitt område avgjør om vi vil reise dit. Vi har fått mye respons fra Spania og Portugal, så dit kommer vi til å dra.

- Ingen skam
Katy sier det er vanskelig å velge et bilde hun liker spesielt godt. Hennes favorittbilder endres ofte.

- Jeg elsker å finne nye favoritter. Men det er en kvinne som deltok fordi hun ønsker at hennes tre barn skal vite at kroppen er ingenting å skamme seg over. Jeg elsker alt fra hennes fotoseanse – til alle bildene som er fulle av mening og glede.

NEDENFOR KAN DU SE NOEN AV KVINNENE I PROSJEKTET:

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere