Viser til blå valgtrend

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

En gjennomgang av prognosene viser at de rødgrønne kan miste sitt flertall.

17.08.09 10:34

Minerva har tatt en gjennomgang av landets valgkretser på sine nettsider. «Våre 19 ferske fylkesprognoser viser at Norge trender blått i sju valgkretser», skriver valganalytiker og statsviter, Svein Tore Marthinsen.

Usikker før valget? Test ditt partivalg med Nettavisens partitest

Disse kretsene er Vestfold, Buskerud, Oppland, Aust-Agder, Møre og Romsdal, Akershus og Nordland.

Mister flertallet?
Ifølge det konservative tidsskriftet lukter det status quo i 11 valgkretser, mens trenden er rød i kun en krets.

Skulle disse prognosene slå til på valgdagen i september, vil det bli et relativt klart borgerlig flertall på Stortinget.

- Oppsummert gir dette en samlet borgerlig gevinst på pluss 6. Slår dette til på valgkvelden, så vil det være en indikator på at de rødgrønne vil miste flertallet. De rødgrønne er derfor helt avhengig av å tette igjen gapet i flere av disse kretsene i de fire ukene som nå gjenstår, slår Marthinsen fast.

Nasjonale målinger
Mandatprognosene er basert på gjennomsnittet av de ti siste nasjonale målingene, valgstatistikk og lokale målinger. Celius heter beregningsprogrammet som her er benyttet. Dette er ikke fulgt slavisk, da det innehar et par åpenbare svakheter, presiserer Marthinsen.

Augustmålingene gir de borgerlige partiene flertall med 88 av 169 mandater, mens de rødgrønne, inkludert Rødt, får 81 mandater. Sammenlignet med tilsvarende målinger i juli går Frp fram 11 mandater, mens de andre borgerlige partiene og regjeringspartiene mister mandater.

– Ap har fått seg en nesestyver, og fortsatt rødgrønt samarbeid er avhengig av at Ap gjør det bedre enn dagens 31-32 prosent. Det holder ikke, sier valgforsker Bernt Aardal til NTB.

Han poengterer likevel at situasjonen lett kan endre seg fram mot valgdagen 14. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Meningsmålinger

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag