– Det var et triks. Han lurte meg hit så jeg kunne jobbe for ham, sier Dariusz Stawinski i TV 2s nye dokumentarserie «Norge bak fasaden», som har premiere mandag kveld.

Programmet setter søkelyset på mennesker som kommer til Norge for å jobbe, men som lever under dårlige forhold og får ulovlig lite betalt for jobben.

I programmet forteller polske Dariusz Stawinski hvordan han og flere andre polakker ble lurt til Norge av pastor Maksymillian Pyra, i den tro at de skulle gå på bibelskole hos Visjon Norge.

Tungt arbeid

Han forteller i programmet at studentene skulle bo og studere gratis mot å gjøre husarbeid og forefallende arbeid. Istedenfor ble de satt til å gjøre tungt fysisk arbeid for Visjon Norge, som å plukke poteter, male gjerder, hogge trær og bære tunge flyttelass.

Dette forteller også flere andre av de polske studentene anonymt til TV 2. Pyra blir utpekt som hovedmann i misbruket av de polske studentene. Dariusz hevder også at han har blitt truet med halshugging av den polske pastoren.

I dokumentaren vises det også til et varsel til Arbeidstilsynet fra 2017, der det står:

«I Visjon Norge består en del av staben av fremmedarbeidere fra Øst-Europa. De fleste av disse kommer fra samme område i Polen. Uten at det er offisielt i noen dokumenter eller kontrakter er Visjon Norges medarbeider NN (den polske pastoren) i praksis leder for disse fremmedarbeiderne. NN er den de forholder seg til på alle plan».

- Lyver

Rektor Arne Pedersen i Visjon Norge sier til TV 2 at han håper politiet kommer til bunns i saken, men mener at de fremsatte påstandene er langt over grensen.

- Det er langt over grensen. Alt har aldeles ikke vært slik, sier Pedersen.

Pyra avviser påstandene og sier at Stawinski og de andre studentene lyver.

– Jeg har vært pastor i 44 år. Jeg har et renommé i Polen og internasjonalt som en god person. Å anklage meg for draptrusler er dumt, sier han.

Saken ble politianmeldt i 2017 og etterforskes fremdeles.

- Helt utenfor min kunnskap

- Etter å ha sett dokumentaren «Norge bak fasaden» er det mye som ryster meg, samtidig av hva som ikke kom frem i mitt intervju med Kadafi Zaman. Det er bare trist og tragisk hvordan bibelskolen på Visjon Norge blir satt i et slikt dårlig lys, skriver Arne Pedersen tirsdag i en e-post til Nettavisen.

Han var rektor for skolen i perioden 2012-2017 og forteller at skolen hadde et rundt 20-25 elever disse årene.

- I fremstillingen på TV2 er det veldig trist hvordan bibelskolen blir «brukt» i et angrep på TV Visjon Norge. Det var jeg som rektor som hadde ansvar for studentenes arbeidsoppgaver, hvor både de norske og polske studentene var på lik linje. Forskjellen var at de polske hadde fri undervisning, kost og losji, mot også å være åpen for å jobbe noen timer på fortrinnsvis mandagene. At de har vært truet til 12 timers dag, er helt utenfor min kunnskap, som hadde ansvar for hele opplegget ved skolen, skriver Pedersen.