*Nettavisen* Nyheter.

Visste du at dette skjer i Oslo?

Oslo renner over av idretter du ikke ser i OL.

11.09.11 21:10

Du har kanskje sett ungdommer på longboard gli forbi deg langs fortauet, eller noen ungdommer spenne opp lina mellom to trær i parken. De er bare noen av de mange tusen ungdommene som søker til alternative idretter. Aktiviteter som ikke er gjennomorganisert med topptung ledelse, lagtrøyer og stramme treningstider.

I Oslo og flere andre norske byer har alternativene til helsestudioene eksplodert. Nå er det grupper som løper rundt på kvelden og bruker selve byen som treningsapparat.

- Det har helt tydelig blitt mer og mer populært med den uorganiserte idretten som ikke skjer gjennom idrettslagene. Det populære nå er frihetssporten der fokuset ikke er konkurranse, men livsutfoldelse, sier redaktør Lene Haug i Aktiv i Oslo. Nettstedet forsøker å ha den totale oversikten over aktiviteter du kan bedrive i Oslo.

- Jeg tror at mange unge styrer bort gjennomorganiserte idretter med regler og uniformer som styres av voksne. De ønsker å bare kunne stikke bort i parken å sjekke om de treffer noen folk, sier Haug.

Under presenterer vi noen av aktivitetene som ikke kommer fram på årsrapporten til Norges idrettsforbund. Videoene er hentet fra YouTube og er laget av brukerne selv.

Longboard
Longboard har blitt en slager blant mange unge. Ikke bare som fremkomstmiddel, men også som en del av stilen - litt som en stor kul, tung, ubrukelig veske. Men longboard er først og fremst en sport der hjelm og knebeskyttere er et must. På St. Hanshaugen midt i Oslo er det ungdommer som trener longboard jevnlig. Her arrangeres også konkurranse under den årlige festivalen Kongen på haugen.

Under kan du sjekke ut Kongen på haugen 2010.

HTML EMBED

Parkour
Parkour er en treningsform som per definisjon tar byen i bruk som en diger hinderløype. Vegger og parktrær brukes som klatrestativ, gjerder og rekkverk blir til naturlige bukker. Grupper som trener parkour, finnes i de fleste norske byer. Du kan sjekke mer på parkour.no eller lese mer på www.aktivioslo.no

Videoen av parkour i Oslo er bygget inn fra YouTube.

HTML EMBED

Streetbasket
10. september arrangeres Oslo Streetbasket Cup for 10. gang i regi av Stopp Tagging-kampanjen og Rusken. I motsetning til vanlig baskettball, spiller man streetbasket på én kurv og lagene er fra to spillere og oppover. Streetbasket er mye mer enn et kommunalt tiltak for å stoppe tagging i Oslo. Mange driver med dette som treningsform.

Sjekk ut en privat video av Streetbasket fra Cuba parken på Grünerløkka i Oslo hentet fra YouTube.

HTML EMBED

Capoeira
I flere år har capoeira blitt utøvet i både parker og torg. Dette er en brasiliansk blanding mellom kampsport og dans. I Oslo har idretten fått fast klubb (ekstern lenke), tid og sted for de som vil sette av noen faste timer i uka.

HTML EMBED

Slakk line
Slakke liner har poppet opp som blåbær om høsten i Oslos parker. Vanligvis er det noen få mennesker som ballanserer for seg selv, men i år arrangerte Oslo Sportslager det de kaller Norges største første og eneste slakklinefestival. Du kan sjekke ut video fra Slakkfest 2011 under.

HTML EMBED

Klikk på bildet for å forstørre.

Sirkus
Ønsker du å lære å sjonglere uten å begynne på sirkus, kan du sjekke ut Facebook-siden Sjonglering i Oslo. En ganske stor gruppe sjonglører møtes jevnlig på Trikkehallen på Kjelsås.

Og har du lyst til å gå hele veien kan du melde deg på sirkusskolen til Sergio og Kaja Pilar på Sagene i Oslo. Mer informasjon og kontaktinformasjon får du på Nysirkus Pilar, eller sjekk ut Nysirkus Bjerke her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.