*Nettavisen* Nyheter.

Visste du dette om brystene?

BRYSTER: Komplimenter vedrørende fordelene kan være et sjakktrekk. Foto: (Foto: Illustrasjon/Dreamstime)

Bryster får ofte mye oppmerksomhet, men det er kanskje noe du ikke visste om disse attributtene. Her er 20 harde puppefakta.

17.08.09 13:35

(Side2) Mye kan sies om bryster og deres funksjoner, men hvor mye vet man egentlig om disse attributtene? Vi forteller deg 20 fakta om bryster som du kanskje ikke visste.

Finn din perfekte match her

1. Brystene dine blir fete
Når du er i 20-årene består brystene dine av fett, melkekjertler og kollagen (det som holder de faste). Når du blir eldre erstattes kjertlene og kollagenet med fett. Istedenfor å gjøre dine bryster større hjelper fettet tyngdekraften og fører til at brystene dine kommer nærmere gulvet. Å bruke BH med spiler (uansett om du er en er en A eller D) kan utsette, men ikke stoppe utviklingen.

2. De veier mindre enn du tror
Bryster veier ikke så mye som kan kanskje skulle tro. En A-størrelse veier rundt 0,11 kg, B ca 0,22 kg, C 0,33 kg og en D ca 0,5 kg.

3. De er tynnhudet
Fordi brystene dine strekker seg når de utvikles har de tynn hud - noe som gjør at de er svært utsatt for tørrhet. Det er derfor viktig å tilføre huden i dette område fuktighet. Bruk gjerne en oppstrammingskrem som stimulerer kollagenveksten og som har UV beskyttelse og retinol for bekjempelse av rynker. Overse ikke brystvortene de er også utsatt for tørrhet. Det kan være lurt å gi disse en daglig dose med en Vaseline eller annen fet krem.

4. Hårvekst er normalt
Nesten alle kvinner har en eller annen form for hårvekst på brystene. Hovedregelen er - jo mørkere hud og hårfargen din er desto mer hår har du på brystene. Har du mye hårvekst kan du vokse området, men de fleste klarer seg med å nappe hårene en gang imellom.

Klikk på bildet for å forstørre.

5. Brystvorter peker i forskjellig retning
Brystvorter kommer ikke bare i forskjellige størrelser de peker også i ulike retninger.

6. Brystene går gjennom en månedlige syklus
Hormonnivået i kroppen din får brystene til å endre seg. I dagene etter menstruasjonen vil brystvevet føles svært jevnt grunnet det stabile hormonnivået i kroppen. I tillegg kan brystvortene blir mer sensitive grunnet økt østrogennivå. I ukene før og etter din menstruasjon kan brystene hovne opp og bli følsomme. Dette skyldes økt progesteronsnivå.

7. Tid for undersøking
Da dine bryster er glattest og minst følsom i ukene etter menstruasjonen er dette den beste tiden for å oppsøke en doktor for en brystundersøkelse. På denne tiden av syklusen er det nemlig størst sjanse for å oppdage om noe er unormalt.

8. Falske bryster
Det er ca 4 millioner falske bryster i verden. Gjennomsnittsalderen for silikon er 34 år og 90 % utfører prosedyren etter de har fått barn. Brystreduksjon er langt mer vanlig enn brystøking.

9. Brystøkning øker helserisikoen
Selv om det ikke er bevist at brystimplantat gir alvorlige helseplager kan det derimot påvises at denne typen plastisk kirurgi gir en del bivirkninger. Brystimplantatet kan lekke, man kan få infeksjoner, brystene kan bli rynkete eller de kan kollapse.

10. De er svært utsatt for solen
Selv med bikini eller badedrakt kan brystene dine bli solbrent. Du bør ha en solkrem med minimum SPF 15 og den bør inneholde UVA og UVB beskyttelse. Dette for å unngå for tidlig aldring og leverflekker.

11.Brystene dine har en T-sone
Område over og mellom brystene er full av oljekjertler noe som gjør dette område svært utsatt for kviser og sorte prikker. Det er også slik at større bryster er mer utsatt for bakterier. Hold porene rene ved å bruke et absorberende pudder under og mellom brystene dine. Rens også T-sonen daglig og gå aldri lenge med en svett sports BH da dette kan føre til kviser.

12. Kløft
Det er ikke bryststørrelsen som bestemmer størrelsen på kløften din. Form og posisjon vil ha innvirkning på kløften.

13. Søvn påvirker brystformen
Å ligge på magen er ikke så lurt da dette kan misforme brystene dine på lang sikt. Det beste er å ligge på siden med en pute under bysten slik at du støtter de mens du sover.

14. Brystene hater jogging like mye som du
Løping og aerobics kan få brystene dine til å hoppe rundt om du ikke har god nok støtte. Bruk derfor en god og stødig sports BH hver gang du trener - uansett hvilken størrelse du har på brystene.

Klikk på bildet for å forstørre.

15. Rett trening kan gi de et løft
Brystene dine har ingen muskler og du kan derfor ikke påvirke størrelsen av de ved trening av brystene. Men regelmessig trening av muskelen under brystene kan skape en illusjon av større kløft. Armhevinger og brystpress er gode øvelser for denne muskelen.

16. Alle gode ting er tre
Det er ikke uvanlig at kvinner (eller menn) har en ekstra brystvorte. Den tredje vorten er ofte mindre og plassert lavere enn de to andre og den produserer veldig sjelden melk.

17. Graviditet gjør pigmentene på brystvorten mørkere
Endring i brystvortens farge er naturens side å forsikre seg om at nyfødte barn får i seg mat. Da nyfødte babyer er fargeblinde hjelper den mørke fargen barnet å finne vorten.

18. Bryster er arvelige
Brystene dine har du arvet enten fra morssiden eller farssiden.

19. Venstrebrystet er vanligvis størst
Som alle andre kroppsdeler har aldri to bryster akkurat samme størrelse. Venstrebrystet er som oftest størst. Hvorfor dette er tilfellet kan ingen ekspert gi en god forklaring på.

20. Brystene dine vokser og vokser
Brystene dine er ikke ferdigvokst før du er i begynnelsen av 20-årene. Etter den tid er det kun vektøkning, graviditet og, i noen tilfeller, p-piller som kan øke størrelsen på bysten din.

Møt singel fra Norge og hele verden her

(Kilde: ivillage.com)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.