Denne uken ble det klart at det kinesisk-eide sosiale mediet, TikTok, har inngått en avtale med selskapet Green Mountain. Avtalen går ut på at det skal etableres et enormt datasenteranlegg i Hamar og Løten kommune.

Fredag bekreftet justis- og beredskapsdepartementet overfor Stavanger Aftenblad og TV 2 at de ikke var informert om etableringen, og at den vil bli vurdert.

– Når vi nå har fått denne informasjonen, er det naturlig å se nærmere på saken for å vurdere blant annet nasjonale sikkerhetshensyn. Det er viktig å ha oversikt over hvem som lagrer data og opererer i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i justisdepartementet til Aftenbladet.

Les også

Vi lar reven slippe uhindret inn i den norske hønsegården

– Ganske urovekkende

At justis- og beredskapsdepartementet ikke var kjent med de enorme TikTok-datasenterplanene, synes Nettavisens spaltist Anders Magnus er spesielt – og urovekkende.

– At våre sentrale sikkerhetsmyndigheter ikke er orientert om hva kinesiske selskaper driver med i Norge, det synes jeg er ganske urovekkende. Spesielt når det er snakk om en så invaderende bedrift. Det burde vært begrenset, ikke tilrettelagt for, sier han.

En som også reagerer, er leder for Stortingets justiskomité, Per Willy Amundsen (Frp).

– Det er egentlig komplett uforståelig. Det vekker oppsikt langt utenfor bare bekymring, sier Amundsen til TV 2.

– Må ryddes opp

Magnus trekker frem at justisminister Emilie Engel Mehl (Sp) også har hatt en lengre runde i media og på Stortinget, der hun til slutt innrømte å ha lastet ned den kinesiske appen på sin tjenestetelefon..

– Det må foretas en opprydning og de (Justisdepartementet, red.an.) må få bedre rutiner. De må samarbeide bedre med sikkerhetsmyndighetene når noe sånt skjer med kritisk infrastruktur, som dette er, sier Magnus.

Han synes at norske bedrifter som handler med kinesiske bedrifter bør ha en meldeplikt overfor sikkerhetsmyndigheten i Norge.

– I dette tilfellet har norske sikkerhetsmyndigheter vært for sent inne i bilde. Dette er en kontrakt som åpenbart burde ha vært stanset.

Kan sette Norge i Kina-knipe

TikTok er eid av det kinesiske IT-selskapet Bytedance. Selskapet har fått krass kritikk for å være det sosiale mediet som samler inn mest personopplysninger av sine brukere, av de store sosiale medieplattformene.

Det har ført til at flere land har innført forbud mot bruk av TikTok av politikere, i frykt for at kinesiske myndigheter skal få tilgang til sensitiv informasjon.

– Nå er det ikke selve datasenteret det spesielle her. Det spesielle er at vi slipper inn et selskap som rapporterer direkte til en nasjon, som potensielt kan bli en nasjon vi kan bli nødt til å innføre sanksjoner mot i fremtiden, sier Magnus.

Han legger til at skulle det oppstå en tilspisset konflikt mellom USA og Kina, for eksempel i sammenheng med Taiwan, sitter Norge i saksa.

– Da blir det vanskelig å ha en kinesisk bedrift midt i hjerte av data Norge, avslutter han med.