RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VISTE FINGER: Retten skal avgjøre om Tsarnaev skal henrettes eller få livsvarig fengsel. Påtalemakten har begjært 21-åringen henrettet.
VISTE FINGER: Retten skal avgjøre om Tsarnaev skal henrettes eller få livsvarig fengsel. Påtalemakten har begjært 21-åringen henrettet. (Faksimile)

Viste fingeren – kan koste ham livet

Sist oppdatert:
Men hva mente egentlig Boston-bomberen?

Tirsdag startet rettssaken som skal avgjøre om 21 år gamle Dsjokhar Tsarnaev skal dømmes til døden eller livsvarig fengsel for Boston maraton-bombene for to år siden. Tre mennesker døde og 264 ble skadd, mange av dem fikk varige mén.

Samme dag la assisterende statsadvokat Nadine Pellegrini frem et bilde av Tsarnaev for retten, som viser den unge mannen rekke finger til et kamera. Bildet er hentet fra et overvåkningskamera fra cellen Tsarnaev satt på i påvente av fremstilling for fengsling 10. juli 2013.

- Dette er Dsjokhar Tsarnaev, sa Pellegrini.

- Bekymringsløs, uten anger og uforandret. Han har en siste hilsen å sende.

Dsjokhar ble tidligere i april funnet skyldig på alle de 30 tiltalepunktene, hvorav 17 kan gi dødsstraff. Det er ikke dødsstraff i Massachusetts, men saken er ført for en føderal rett, og dermed er det likevel en mulighet for henrettelse.

Det har da også påtalemyndigheten begjært. Juryen skal nå altså bestemme hvorvidt han skal henrettes, eller tilbringe resten av livet bak murene.

Men onsdag viste forsvaret et lenger klipp av episoden, i et forsøk på å så tvil om anklagers hentydninger om at langfingeren var ment som «en siste hilsen». Under krysseksamineringen av et av anklagerens vitner, forklarte forsvarer Miriam Conrad at kameraet har et reflekterende deksel, som fungerer som et speil.

Videoen viser at kort tid etter at Tsarnaev kommer inn i cellen, klatrer han opp og ser inn i kameraet. Han fikser litt på håret, viser V-tegnet og rekker fingeren, før han klatrer ned igjen. Conrad fikk ikke lov å legge mening i hva hennes klients bevegelser foran kameraet kunne bety.

LES ogås: Klart for rettssak etter terrorbombingen i Boston

Det er ventet at påtalemyndighetene gjør seg ferdige med sin del denne uken, mens forsvaret begynner sin prosedyre mandag.

Dsjokhars medsammensvorne og storebror, Tamerlan Tsarnajev, ble drept under den flere dager lange, intens politijakt i etterkant av bombeangrepet. 

LES mer: Her er de sjokkerende politibildene

Flere av ofrene i saken er hentet inn og forklarer seg om hvordan livet har vært etter at de to bombene gikk av like før målpasseringsområdet.

De tre som mistet livet var 8 år gamle Martin Richard, Krystel Campbell (29) og den kinesiske studenten Lingzi Lu (23). Hennes foster-tante i Boston, Jinyan Zhao, fortalte at foreldrene til 23-åringen hadde valgt å begrave datteren i Boston, til tross for at hun bare hadde bodd der i sju måneder, ettersom hun hadde blitt en del av byens historie.

(Kilde: nytimes.com)

Her sprenger den ene bomben i målområdet av Boston maraton.

15. APRIL 2013: To bomber går av like før målpassering i Boston Maraton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere