Viste fingeren til vitnet

Foto: Tegning: Marco Vaglieri (NTB scanpix)

løpet av torsdagens siste vitneprov i Aksla-saken viste Steven Dan Danielsen (24) fingeren til seniorrådgiver Cato Meijer i Kripos.

13.02.14 19:17

Den rutinerte rådgiveren la fram en svært detaljert og omfattende rapport på over 60 sider som viste all data- og teletrafikk knyttet til tiltalte opp mot det aktuelle tidsrommet, bevegelsesmønster og hendelsesforløp. Blant annet inneholdt materialet meldinger mellom tiltalte og hans omgangskrets.

Meijer sa han har lang erfaring med kriminelles mobil- og databruk rundt straffbare forhold

– De viser tydelige brudd under den kriminelle handlingen, sa han og la fram et søylediagram som viste til dels stor aktivitet før og etter ransforsøket og drapet, men nær ingenting da de fant sted.

Danielsens reaksjon kom da han var på vei ut av rettssalen etter å ha blitt fritatt fra å følge seniorrådgiverens forklaring videre.

Dommeren gjorde det klart at han ville ta opp gesten fredag morgen og ba tiltalte møte til vanlig tid.

Vil forklare seg
Da moren til tiltaltes tidligere samboer vitnet tirsdag, reagerte han med å se på henne og komme med lydløse ytringer. Også da ble han irettesatt av tingrettsdommer Kjetil Gjøen.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot varslet torsdag at hans klient kan komme til å avgi en forklaring fredag.

– Han vil forklare seg om straffeutmåling og jeg vil snakke med ham om gesten han kom med i dag, sier Thor-Aamot til NTB.

Hittil har tiltalte ikke villet avgi noen forklaring, noe dommeren i starten av saken oppfordret ham til flere ganger.

Ingen bandeleder
I avhør har 24-åringen hevdet at han ledet en forgreining av den amerikansk kriminelle gjengen MS-13 i Møre og Romsdal.

Det ble fullstendig avvist av leder for Norsk Narkotikapolitiforening, politibetjent Jan Erik Bresil ved Grønland politistasjon i Oslo, som forklarte seg over telefon fra Thailand.

– Vi har ingen informasjon som tyder på at det har vært noen tilknytning til MS-13 i Norge fra utlandet, sa han.

I 2009 oppdaget politiet i Oslo to miljøer i byen som kalte seg for dette. Begge er oppløst og ingen av dem hadde noen kontakter i utlandet. Inspirasjonen var hentet fra en dokumentar som ble vist på TV.

– Det dukker fortsatt opp enkelte som hevder tilhørighet. Men det er ingen som tilhører MS-13 i Norge slik vi kjenner det i dag, sa politibetjenten.

Ikke sikkert våpenspor
Hjemme hos tiltalte ble det funnet en luftpistol uten magasin. På åstedet fant politiet et magasin som kunne tilhøre våpenet som ikke er ulikt det som ble brukt under ransforsøket av Pluto-kiosken.

Både pistol, en Glock-kopi, og magasin ble sendt til undersøkelse hos Kripos for å se om de hørte sammen.

– Kripos kom til at magasinet passer til pistolen, men at det også kan passe til andre med tilsvarende magasiner, sa kriminaltekniker Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt.

Han forklarte at det ble funnet hudceller på skjeftet fra fornærmede og siktede.

Basestasjonregistreringer viser at den aktuelle mobiltelefonen beveger seg vestover fra området rundt kiosken til Aksla og mot åstedet i tidsrommet da drapet skjedde.

Tiltaltes telefon slo inn i nærheten av kiosken en drøy halvtime før ransforsøket. Kort tid før søkte han på YouTube med ordene “how to rob».

24-åringen nekter for å stå bak det mislykkede ranet. Thori-Aamot har tidligere varslet at han vil legge ned påstand om frifinnelse for sin klient på tiltalepunktet som gjelder ransforsøk.

Obduksjonen
Da professor Inge Morild kom inn for å forklare seg om obduksjonen, hadde foreldrene til Anja Weløy Aarseth forlatt salen. Rettsmedisineren forklarte seg for åpne dører og uten referatforbud, men pressen fikk ikke tilgang til obduksjonsbildene.

Morild sa at 21-åringen ble drept ved kvelning rundt halsen og at hun hadde blitt påført stump vold. Slaget er utelukket som dødsårsak. Han sa videre at de raskt var sikre på at prøver inneholdt sædceller fra en gjerningsmann.

Bistandsadvokat Einar Råen ville vite om det var tatt prøver av neglene hennes.

– Vi tok ingen ekstra prøver av dem, men det var ingen spesielle skader på neglene, sa professoren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag