To pistoler av forskjellig kaliber og skarpe skudd til det ene våpenet var beslaget politiet gjorde på Søndre Modum ungdomsskole i Åmot i Buskerud onsdag. Det var skolen som kontaktet politiet etter tips fra elever. Guttene som tok med seg pistolene på skolen er 13 og 14 år gamle.

Risikerer anmeldelse
Eieren av våpnene bor i samme husstand som en av guttene og risikerer nå å bli anmeldt for uforsvarlig oppbevaring av våpnene. De to guttene var onsdag inne til samtaler med politiet sammen med sine foresatte og skal inn til nye samtaler torsdag.

– Vi ønsker blant annet å få kartlagt om guttene har brukt våpnene, sier politioverbetjent Lisbeth G. Edvardsen ved Åmot lensmannskontor.

Skal ha hatt pistolene i flere dager
Hun sier politiet ser svært alvorlig på saken og at det er mistanke om at guttene har hatt våpnene i flere dager.

– Det synes klart at de har hatt dem med på skolen og at våpnene har vært vist fram for medelever, sier Edvardsen til Nettvavisen.

Fortalte om mobbing
Den ene av guttene skal ha forklart at han følte seg mobbet på skolen og at våpnene skulle brukes til å skremme mobberne om de forsøkte seg igjen.

Ifølge Edvardsen har politiet ingen opplysninger om at guttene skal ha truet noen direkte med våpnene.

På skolens hjemmeside fortelles det at rektor tirsdag tok kontakt med politiet etter tips fra elever om at det ble oppbevart våpen på skolen. Onsdag ble det funnet to pistoler, og de to guttene skal ha innrømmet å ha ansvar for dem.

Fant skarpe skudd
Det ble først funnet en pistol, opplyser politiet. Den var ikke ladd, og det ble ikke funnet ammunisjon til denne.

Senere ble det funnet en pistol nummer to av et annet kaliber. Den var heller ikke ladd, men her ble det funnet skarpe skudd i tilknytning til pistolen.

Drammens Tidende skriver at den ene pistolen er en kaliber 9 Beretta. Den andre er en kaliber 22 Jennings. Begge har magasin. I tillegg til 24 skarpe skudd er det beslaglagt to rødfis til Berettaen. Den ene ble funnet i en skolesekk, den andre på et grupperom, skriver avisa.

Det var lovlige våpen som eieren hadde tillatelse til å ha, men sikringen av våpnene er altså noe politiet vil se nærmere på.

Utvist i tre dager
Søndre Modum ungdomsskole valgte å utvise de to elevene for tre dager.

– Skolen har iverksatt nødvendige tiltak for å følge opp saken videre med de det gjelder, personalet og øvrige elever, skriver rektor Ann Elisabeth Gunnulfsen på hjemmesiden.

Torsdag morgen ble de andre elevene på skolen samlet til et møte der de fikk informasjon om saken.