*Nettavisen* Nyheter.

Viste sin avsky mot voldtektsbølgen

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Vi må ikke la oss skremme til å sitte hjemme, og politiet må ta voldtektsproblemet på alvor var budskapet da Oslo-borgere og profilerte politikere gikk i fakkeltog lørdag kveld.

30.10.11 15:25

JERNBANETORGET (Nettavisen): Lørdag kveld samlet det seg rundt 300 kvinner og menn på Jernbanetorget i Oslo seg for å «ta byen og natta tilbake». Sammen ville de vise sin avsky mot den siste tids overfallsvoldtekter, og kreve at myndighetene tar byens voldtektsproblem på alvor.

Det er Kvinnegruppa Ottar og leder Ane Stø som har tatt initiativ til markeringen.

- Nå har det skjedd så mange voldtekter i det siste at nå måtte vi bare gjøre noe, sier Ane Stø til Nettavisen.

Og budskapet bak markeringen er enkelt:

- Vi må ikke gi etter for frykten. Vi må ikke la oss skremme til å sitte hjemme, og myndighetene må ivareta innbyggernes sikkerhet på en bedre måte, sier Stø, som håper markeringen vil ha en politisk effekt.

Det siste året har unge kvinner nærmest vært fritt vilt på nattetid. Forrige helg ble det begått to nye voldtekter i Oslo sentrum, og bringer antallet overfallsvoldtekter opp i 48 så langt i år.

Vil kreve mer av politiet
Flere profilerte politikere sluttet seg til markeringen denne lørdagskvelden, blant annet Akhtar Chaudhry (Sv), Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Jan Bøhler (Ap).

- Jeg vil kreve at politiet skal gjøre mer enn det de har klart å prestere så langt. Det er ikke før vi ha kommet ned i null i antall overfallsvoldtekter at vi kan si at vi har gjort nok, sier Akhtar Chaudhry til Nettavisen.

Han varsler at han vil gå hardere ut mot politiet framover. Slik som det er nå mener han politiet stadig ligger ett skritt bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ønsker ikke flere restriksjoner på barna
Frps omstridte politiker, Christian Tybring-Gjedde, deltok også i markeringen, sammen med sin kone.

- Dette er et bra initiativ. Det er på tide at vi markerer oss, og sier at dette finner vi oss ikke i, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Selv har han fire barn, og den eldste er en 19 år gammel datter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har måtte legge stadig større restriksjoner på barna mine, og det er ikke ønskelig sier Tybring-Gjedde Gjedde.

Blant deltakerne finner vi venninnegjengen Reidun Lauritzen, Monica Eiklid og Olaug Hartmann. Og alle er de enige om én ting.

- Alle bør kunne føle seg trygge i sin egen by!

Olaug Hartmann forteller at hun selv har en voksen datter i byen, og når hun skal hjem fra byen i helgene er hun nødt til å ta drosje hjem fordi hun ikke tør noe annet.

- Politikerne må svare på folkets reaksjon med fakta, og ta lærdom av blant annet København og Stockholm, der voldtektstallene er lavere, sier venninnen Reidun Lauritzen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.