Kristin Harila har siden 28. april vært på toppen av elleve av verdens høyeste fjell. På tross av dårlig vær, fare for snøskred, sykdom, skader etter å bli truffet av steinsprang og store fysiske utfordringer, kan det vise seg at den største hindringen for å klare de tre gjenværende toppene over 8000 meter, er å få nødvendige tillatelser til å klatre i Tibet.

– Vi trenger all hjelp fra norske myndigheter og det internasjonale klatremiljøet for å få kinesiske myndigheter til å tillate oss å klatre Shishapangma i Tibet, sier Harila i en pressemelding mandag formiddag.

Hun skal etter planen lande hjemme i Norge senere mandag, etter å ha besteget K2, Nanga Parbat, Broad Peak og Gasherbrum I og II siden 1. juli.

De tre gjenstående fjellene er Manaslu, Cho Oyu, og Shishapangma. De to førstnevnte kan klatres fra Nepal, men sistnevnte kan kun klatres fra Tibet.

For å kunne klatre i Tibet, må hun og medhjelperne få visum til Kina og innreise til Tibet, i tillegg til klatretillatelser.

Pressetalsmann i Team Harila, Per Steinar Moen, opplyser overfor Nettavisen at den ordinære søknadsprosessen om klatretillatelse i Kina og Tibet har blitt avslått på administrativt nivå.

– Det er ekspedisjonsselskapet 8K som har bistått med søknadsprosessen. Søknaden er sendt på nytt fra dem med anbefaling, eller støttebrev, fra myndighetene i Nepal, sier Moen.

Han ser det som sannsynlig at de må ta det opp på et politisk nivå for å lykkes med dette, både fra Norge og Nepal.

– Vi har hatt uformell dialog med den kinesiske ambassaden i Norge og vil fortsette denne dialogen, men de har ikke mandat relatert til klatretillatelsen, som vi opplever å være utløsende for eventuelt å få visum, forklarer han.

– Vi har sterk tro på at vi skal få dette til – ikke minst basert på at Nimsdai Purja fikk spesialtillatelse for tilsvarende rekordforsøk i 2019, legger han til.

Personen han sikter til er den nepalske klatreren Nimsdai Purja, som er den eneste som til nå har besteget alle fjell over 8000 meter i løpet av en sesong. Den tidligere rekorden var 7 år, mens den raskeste kvinnen til nå har brukt 17 år. Kun 44 klatrere har vært på toppen av alle disse 14 fjellene, ingen er fra skandinaviske land.

– Jeg håper på det beste, og vi har satt i gang flere prosesser vi håper kan føre frem. Nimsdai Purja klarte å overtale kinesiske myndigheter ved å skape et stort engasjement i hjemlandet og i klatremiljøet, sier Harila i pressemeldingen.

Moen understeker at det vil krevet et stort arbeid fra hele teamet og andre som kan bistå med sin tid og sitt nettverk.

Harila og hennes team av sherpaer fra selskapet 8K har satt en rekke rekorder i klatremiljøet, inkludert raskest bestigning av de fem høyeste fjellene i verden og raskeste kvinne til å klatre mellom Everest og Lhotse. Rekordforsøket har fått tittelen «Bremont 14 Peaks».